Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus în urma discuțiilor de luni cu omologul său japonez, Fumio Kishida, că abordarea Moscovei privind disputa teritorială a rămas neschimbată. Cei doi miniștri au convenit, cu toate acestea, să aibă consultări bilaterale privind un tratat de pace la începutul lunii octombrie.
Disputa pentru cele patru insule din Oceanul Pacific, cunoscute sub numele de Kurilele de Sud în Rusia și Teritoriile de Nord în Japonia, a împiedicat cele două țări să semneze un tratat de pace după cel de-al Doilea Război Mondial.
Lavrov a punctat de asemenea faptul că legislația japoneză relaxează constrângerile după cel de-al Doilea Război Mondial aplicate asupra armatei sale, spunând că mișcarea i-a îngrijorat pe unii dintre vecinii Japoniei. El a prezentat în egală măsură îngrijorări privind cooperarea dintre Statele Unite si Japonia în cadrul programului de apărare antirachetă.
Parlamentul japonez a aprobat sâmbătă un proiect controversat care permite armatei să acționeze în „autoapărare colectivă” dacă interesele statului sunt amenințate în interior sau în străinătate.
Adoptarea acestui proiect înseamnă că forțele japoneze ar putea să acționeze în străinătate, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Criticii afirmă însă că aceste măsuri încalcă Constituția pacifistă adoptată după înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.