Personalul monahal care nu obține venituri din muncă, pensie sau din alte surse nu va fi obligat nici anul viitor să își plătească contribuția la sănătate (CASS), așa cum vor trebui să procedeze alte categorii de persoane fără venituri.
Contribuția la sănătate pentru personalul monahal fără venituri al cultelor recunoscute va fi plătită și anul viitor, ca și până acum, de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. În schimb, celelalte categorii de persoane fără venituri, cu anumite excepții, vor trebui să depună la Fisc, de anul viitor, o declarație pentru ca ANAF să le calculeze CASS-ul datorat.
„Nu este scutit de plata CASS, ci nu va fi obligat să se asigure personal, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte persoane fizice care nu au venituri. Practic, pentru ei (CASS este plătit de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Totodată, înțeleg că Secretariatul pentru Culte primește de la buget banii pentru plata acestui CASS ceea ce, indirect, înseamnă că beneficiază de scutire”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting.
Prevederea apare în articolul 153 din noul Cod Fiscal.
„Art. 153. – Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate. (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, după caz: [….]
n) Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru personalul monahal al cultelor recunoscute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse”, se arată în noul Cod Fiscal.
La sfârșitul anului trecut, personalul monahal care nu realizează nici un fel de venit era de 851 de persoane, potrivit unor statistici ale BOR.
Noi facilități fiscale din 2016 pentru cultele religioase
Nu numai personalul monahal fără venituri se va bucura, în continuare, de facilități fiscale. Codul Fiscal ce va fi valabil în 2016 aduce noi scutiri de dări la stat pentru cultele religioase din România.
Gândul a scris că nici în 2016 preoții nu vor fi obligați să dea bon fiscal pentru lumânări, nunți și botezuri. Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare.
Reprezentanții cultelor religioase vor fi scutiți de impozit pentru sumele pe care le obțin din vânzarea de terenuri, clădiri și mașini pe care le-au folosit în activități economice, condiția fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult.
Același Cod Fiscal valabil din 2016 „are grijă”, prin eliminarea taxei pe lux, și de pasionații de iahturi sau de mașini cu motoare de peste 3.000 centimetri cubi, de cei ce îndrăgesc bijuteriile și hainele luxoase de blană, precum și de vânătorii împătimiți.
Care sunt persoanele fără venituri care nu plătesc CASS
Pe lângă personalul monahal fără venituri, pentru care statul va plăti CASS, există mai multe categorii de persoane fără venituri care nu plătesc contribuții la sănătate.
Este vorba despre copii, tinerii cu vârsta 18-26 de ani, persoanele din centre de îngrijire, soțul, soția aflați în întreținerea unei persoane asigurate, persoane cu handicap, femei însărcinate sau lăuze care nu au venituri sau au venituri sub salariul minim brut pe țară.
În total sunt 5,52 milioane de persoane, din care cei mai mulți – 3,7 milioane – sunt copii și tineri până în 18 ani.
În primul trimestru din acest an situația asiguraților scutiți de plata contribuției la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), înscriși pe listele medicilor de familie, se prezintă în felul următor:
Sursa CNAS