Prima pagină » Magazin » Un fenomen astronomic extrem de rar are loc luni. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 30 de ani

Un fenomen astronomic extrem de rar are loc luni. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 30 de ani

Un fenomen astronomic extrem de rar are loc luni. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de 30 de ani
Un eveniment astronomic foarte rar, care constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase - Super Lună și eclipsă de Lună -, va avea loc în noaptea de duminică spre luni, la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.

Apariția simultană a Super Lunii și a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.

În noaptea de duminică spre luni se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial din toată țara. „Vizibilă parțial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea din țară, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit informațiilor furnizate de Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la ora 3.11 (28 septembrie), are maximul la ora 5.47 și se încheie pentru România în jurul orei de 7.16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada în care Luna se află în umbra Pământului. În cazul acestei eclipse, Luna va intra în umbra Pământului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al ieșirii, va fi pierdut, pentru că satelitul natural va apune.

Luna va sta complet în umbra Pământului între 5.10 și 6.23, momentul de maxim fiind înregistrat la ora 5.47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopții, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. Eclipsa începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aproximativ 40° deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20°, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont, până când va apune, în jurul orei 7.16.

O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5.32.

Pentru observarea eclipsei nu este nevoie de un instrument astronomic ori a unui binoclu, aceasta fiind vizibilă cu ochiul liber, din toată țara, dar doar în cazul în care cerul este senin. Cei care posedă un instrument astronomic pot vedea însă mai îndeaproape suprafața lunară. De asemenea, cei care doresc să facă fotografii pot atașa aparatul foto pe un trepied, aceasta pentru că, în timpul totalității, trebuie folosiți timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcție de gradul de întunecare a discului lunar.

Următoarea eclipsă de Lună se va produce pe 16 septembrie 2016.

Pe de altă parte, în noaptea de duminică spre luni Luna va fi la perigeu, un fenomen spectaculos care mai este numit în termeni populari Super Luna. Acest fenomen apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanță față de Terra și apare mult mai mare decât în celelalte nopți. În general, se produc între trei și șase Super Luni pe an. În timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decât cel al Lunii pline obișnuite.