Prima pagină » Știri » Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat
Ședința Parlamentului în care urmează să se dezbată moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a început, marți, în prezența a 309 parlamentari.

Ședința este condusă de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea.

Textul moțiunii a fost citit de liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu.

UPDATE Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că UDMR încă este reprezentat în structuri guvernamentale importante, astfel încât nu înțelege dacă liderul Uniunii, Kelemen Hunor, atunci când critică Guvernul, se referă la toată activitatea Cabinetul sau membrii UDMR fac excepție.

UPDATE  Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că formațiunea politică pe care o conduce va vota moțiunea de cenzură, adăugând că vrea să creadă „că nu se pune problema răzbunării politice din cauza unui vot exprimat în Parlament”.

UPDATE În jurul orei 12.15 a început votul pe moțiune.

UPDATE Alina Gorghiu, copreședintele PNL, îi dă replica premierului Victor Ponta. Cele mai importante declarații:

„Am pe masă de ieri demisia lui Dan Motreanu. Vedeți pe undeva demisia lui Victor Ponta?”

„Un guvern cu susținere zero este un guvern zero. Autorul afirmației este chiar Victor Ponta. Și este valabil și acum”

„Ați făcut plângeri, l-ați pus pe domnul Cazanciuc să mă amenințe. Dacă există vreo suspiciune, demonstrați-o. De acuze m-am săturat”

„Vorbiți de alții că sunt corupți. Uitați-vă în oglindă, domnule Ponta!”

„Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai târziu de la Palatul Victoria. Vă îndemn să o faceți acum și aici, atât timp cât rănile mai pot fi cusute”

„Aveți de ales între Victor Ponta și România”

UPDATE Victor Ponta susține un discurs în plenul parlamentului. Cele mai importante declarații:

„Nu există o alternativă la actualul Guvern”

„Opoziția nu vorbește de salarii și pensii, de situația economică, având în rândurile sale exact foștii pedeliști. Ar fi ca și cum ar vorbi de frânghie stând în casă cu spânzurații”

(Despre UDMR) „Respect dreptul de a vota moțiunea, dar sunteți obligați să spuneți care este poziția față de ceea ce spun colegii liberali. În 2012 au spus că nu sunteți buni să guvernați, acum vor spune că sunteți buni. Și domnul președinte Dragnea este bun dacă dă jos guvernul. Altfel este un penal, condamnat pentru referendumul pe care dvs l-ați votat. Și domnul Oprea este bun dacă tradează coalitia de guvernare”. 

„Astăzi vor vota moțiunea oameni care sunt trimiși în judecată, condamnați. Îmi pare rău pentru Dan Motreanu. Asta e viața…”

„Nu am semnat niciodată un contract cu o societate de stat. Știu că a semnat domnul Șova cu societăți din portofoliul AVAS condus atunci de domnul Atanasiu. Și acum vreți să îmi dau eu demisia pentru că au semnat Șova cu Atanasiu contracte? Sau poate a fost sfătuit greșit de avocata Gorghiu”

„Când vă uitați la paiul cuiva, să nu vă încurce bârnele”

Moțiunea de cenzură a PNL- „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta” este semnată de 183 de parlamentari ai opoziției, însă, pentru adoptarea ei și, implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi. Chiar dacă toți parlamentarii liberali sunt prezenți și votează, ar mai fi nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR și PMP au anunțat că susțin demersul PNL, însă voturile lor sunt insuficiente.

Astfel, cei care vor susține moțiunea de cenzură sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR și câțiva de la grupul democrat popular și neafiliați, în total fiind puțin peste 200.

Pe de altă parte, actuala coaliție guvernamentală este solidară cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmând că rămâne alături de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este susținut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adaugă cei 17 deputați de la minoritățile naționale altele decât cea maghiară care, de regulă, votează cu Guverrnul, deci, în total, peste 300 de parlamentari.

Citește și