Potrivit ziarului, cei doi bărbați, ambii din sectorul privat, se află în custodie de mai multe luni. Unul a fost reținut în provincia chineză Liaoning (nord-est), în apropiere de frontiera cu Coreea de Nord, iar celălalt în provincia Zhejiang (est), în apropierea unei instalații militare, precizează publicația.
Ziarul mai scrie că China pare să ancheteze dacă cei doi au acționat la ordinele Guvernului japonez.
„Suntem la curent cu informațiile, dar am dori să nu comentăm incidente specifice”, a declarat Yoshihide Suga, șeful de Cabinet al premierului Shinzo Abe, într-o conferință de presă ordinară.
„Țara noastră depune eforturi, în fiecare caz, cu privire la asigurarea securității cetățenilor noștri în străinătate”, a adăugat el.
Întrebat dacă Japonia este implicată în vreo acțiune de spionaj vizând China, Suga a refuzat, din nou, să comenteze cazuri specifice. „Țara noastră nu face, cu siguranță, asemenea lucruri. Aș dori să spun că acest lucru este valabil pentru toate țările”, a adăugat el.
Președintele chinez Xi Jinping a supervizat o înăsprire a legislației deja dure în domeniul securității, creând inclusiv o nouă comisie națională pentru securitate și redenumind Legea securității naționale, care a intrat în vigoare în 1993, ca Legea contraspionajului.
În 2010, patru cetățeni japonezi au fost reținuți temporar în China, suspectați că au pătruns într-o zonă militară și au făcut fotografii fără permisiune. Aceste rețineri au avut loc într-o perioadă de escaladare a tensiunilor între Tokyo și Beijing.
Relațiile chinezo-japoneze, afectate de ocupația japoneză a unor părți din China înaintea și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-au mai detensionat după ce premierul Shinzo Abe s-a întâlnit în două rânduri cu președintele Xi Jinping din noiembrie încoace.