Turiștii care merg pe litoral vor avea parte de o surpriză plăcută anul viitor

Turiștii care merg pe litoral vor avea parte de o surpriză plăcută anul viitor
Publicat: 30/09/2015, 16:29

Gheorghe Boeru, președintele Romair Consulting, firma care asigură managementul și supervizarea proiectului de lărgire a plajelor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că acesta va fi încheiat probabil într-o lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este un proiect care are obiectiv principal protecția populației împotriva inundațiilor și zonelor periculoase, atragerea turiștilor într-un număr cât mai mare pe litoralul românesc, dezvoltarea realizării peisagistice a zonei dintre Mamaia și Eforie. Proiectul a început în august 2013, a avut inițial o perioadă de viață mai mare de 500 de zile și a fost aprobată o prelungire de aproximativ 250 de zile. Acest proiect se află în faza de finalizare și împreună cu constructorii avem termen până la sfârșitul anului. Intenționăm ca într-o lună să prezentăm raportul final al acestui proiect”, a afirmat Gheorghe Boeru.

El a precizat că lucrările, realizate de firma Porr Bau în Mamaia și de Van Oord în Constanța și Eforie, au prevăzut execuția de diguri noi sau reabilitarea și extinderea celor existente, precum și înnisiparea plajelor din aceste zone.

Beneficiile aduse de proiect includ reducerea riscului de inundare a proprietăților din vecinătatea falezelor, de care se vor bucura aproximativ 278.000 de locuitori, și avantajele unei plaje extinse pentru 32.000 de turiști, precum și construcția și refacerea digurilor pe o lungime de aproape 13.000 de metri liniari, lărgirea plajelor cu 330.000 de metri pătrați, lățirea plajelor cu până la 100 de metri față de 2013.

Directorul Romair Consulting a menționat că a fost folosită o cantitate de peste trei milioane de metri cubi de nisip. Nisipul a fost adus din largul Mării Negre, iar înnnisiparea a fost realizată cu ajutorul unei nave de dragaj și al unei tubulaturi submarine care a adus nisipul la mal.

Gheorghe Boeru a precizat că în această perioadă se lucrează la punerea la punct a unui proiect similar, de la Eforie Sud la Vama Veche, iar în 14 octombrie va fi prezentat beneficiarului studiul de fezabilitate.

„La acest proiect suntem proiectanți și predăm pe data de 14 octombrie studiul de fezabilitate la beneficiar. Vorbim de un proiect de două ori mai mare, care se întinde de la Eforie Sud la Vama Veche, dar și Mamaia Nord. Tot în această toamnă trebuie să transmitem forma finală a proiectului la Uniunea Europeană pentru ca va fi pe fonduri europene”, a afirmat Gheorghe Boeru.

El a spus că, dacă totul merge conform planului, lucrările ar putea începe în 2017, iar valoarea totală a proiectului este de peste 500 de milioane de euro, urmând să fie înnnisipați peste 24 de kilometri, iar în unele zone plaja va avea o lățime chiar de 150-200 de metri.

Valoarea proiectului care se va încheia până la sfârșitul acestui an este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat și 43.416 de euro contribuția beneficiarului (Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).

Prin acest proiect au fost propuse măsuri de protecție a zonei costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste șapte kilometri de plajă, în cinci zone prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Constanța (zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) și Eforie Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?