Rusia și Statele Unite ale Americii s-au înfruntat miercuri la ONU în legătură cu campaniile aeriene paralele din Siria, cele două țări susținându-și fiecare legitimitatea pentru acțiunile lor, dar având poziții diferite în privința rolului președintelui sirian, Bashar Al-Assad.
Rusia a lansat primele lovituri aeriene în Siria de la izbucnirea, în 2011, a războiului civil în țara din Orientul Mijlociu, informând doar cu o oră mai înainte SUA, care conduc o coaliție de aliați occidentali și state din regiune ce efectuează misiuni aeriene de un de zile.
Șeful diplomației chineze a afirmat în Consiliul de Securitate că lumea trebuie să țină sub control criza umanitară și să insiste pentru un proces de pace.
”Criza siriană durează de aproape cinci ani. Comunitatea internațională nu poate privi fără să ridice un deget, dar nici să se amestece în mod arbitrar”, a declarat Wang Yi, potrivit unui comunicat difuzat joi de către Ministerul de Externe chinez. ”O soluție politică este calea fundamentală de ieșire din criza siriană”, a adăugat el.
În comunicat nu există nici o mențiune referitoare la loviturile aeriene sau la Bashar Al-Assad, scrie Agerpres. În Consiliul de Securitate al ONU, China votează în general împreună cu Rusia în ce privește Siria.
Wang Yi s-a întâlnit cu ministrul de externe sirian, Walid al-Moallem, și i-a spus că Beijingul crede că lumea ar trebui să respecte suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Siriei. ”China n-are interese proprii în Orientul Mijlociu, astfel că ea dorește să aibă un rol constructiv”, a afirmat ministrul chinez.
China, un actor diplomatic discret în Orientul Mijlociu, în pofida dependenței sale de regiune din cauza petrolului, a făcut apel în mod repetat la o soluție politică și a avertizat că acțiunea militară nu poate pune capăt crizei siriene.