Prima pagină » Știri » O biserică din secolul al XIII-lea, situată în județul Sibiu, a fost vandalizată de hoți. Bărbații nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi

O biserică din secolul al XIII-lea, situată în județul Sibiu, a fost vandalizată de hoți. Bărbații nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi

O biserică din secolul al XIII-lea, situată în județul Sibiu, a fost vandalizată de hoți. Bărbații nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi
Biserica fortificată din Dobârca, județul Sibiu, construită în secolul al XIII-lea, a ajuns o ruină, după ce sașii au părăsit satul. Hoții au furat cât au putut duce, de la băncuțe la scaune, la tablourile din altar și cărțile bisericești de patrimoniu. Chiar și clopotele din turn au dispărut, iar polițiștii cred că au fost vândute la fier vechi.

Rosina Schmidt are 81 de ani și face parte din ultima familie de sași care a mai rămas în satul ce avea, în urmă cu trei decenii, 450 de reprezentanți ai etniei, scrie digi24.ro. Femeia își amintește și acum sunetul clopotelor de duminică, când toată lumea venea la biserică.

Doamna Schmidt nu mai merge însă la biserică, deoarece aceasta a fost vandalizată de hoți. Niciun preot nu a mai slujit în lăcașul construit în secolul al XIII-lea și indivizii au plecat cu tot ce au putut: obiecte de valoare, tablouri și chiar clopotul bisericii.

Din fericire, bătrâna a reușit să salveze două tablouri din altar. „Astea. Le-o dus apăi la…Le-am ținut aici, ascunse, că mi-a fost frică că ne-o văzut cineva și vine și ni le fură”, spune femeia.

Cele două picturi se află acum în arhiva Bisericii Evanghelice. Fortificația din Dobârca, monument istoric, este încuiată, dar infractorii au spart zidurile și au forțat intrarea, pentru a fura ce mai era de furat.

Ca să împiedice hoții să mai intre în fortificație, sătenii au blocat poarta principală de acces cu un maldăr de crengi. Furturile nu au încetat însă decât atunci când nu a mai fost nimic de valoare înauntru.

Ștefan Bichler, reprezentant al Bisericii Evanghelice, afirmă că „populația evanghelică, comunitatea săsească, nu mai sau aproape nu mai locuiește în sat și cetățenii rămași nu au o legătură sufletească cu această clădire bisericească.”

Recent, oamenii legii au găsit în târgul de vechituri mai multe cărți bisericești datate acum 150 de ani, scrie în germană și cu ștampila bisericii din Dobârca. Acestea sunt printre puținele obiecte prețioase recuperate din vechea biserică fortificată. Tablouri vechi de secole, obiecte din altar și chiar clopetele din turn (care ar fi ajuns la fier vechi) au dispărut fără urmă.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și