Sebastian Ghiță s-a prezentat, marți, la DNA Ploiești, unde a stat câteva minute, iar la ieșire a declarat că a venit pentru a ridica o solicitare a procurorilor de aducere de noi documente.
Surse judiciare au declarat că procurorii anticorupție i-au cerut lui Ghiță noi documente în ceea ce privește implicarea sa în dosarul Hidro Prahova.
Tot marți, la DNA, a venit și fostul șef al Poliției Locale Ploiești Cristinel Toader, eliberat din arest preventiv la solicitarea procurorilor și plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este cercetat pentru șantaj și luare de mită.
Surse judiciare au afirmat că Toader a fost citat ca martor pentru a da declarații în dosarul Hidro Prahova.
Cristinel Toader, fost șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Prahova și al Gărzii de Mediu Prahova în perioada guvernării PDL, are calitatea de martor și în dosarul în care este implicată Apa Nova, el fiind audiat în 29 septembrie la DNA Ploiești. Ulterior, procurorii DNA au solicitat Tribunalului Prahova înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru Cristinel Toader.
În ultimii ani, el a deținut funcția de șef al Poliției Locale Ploiești, având susținerea PSD.
În 14 august, procurorii DNA Ploiești au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar față de deputatul Sebastian Ghiță în dosarul Hidro Prahova, fiind păstrate toate interdicțiile impuse în cadrul acestei măsuri, inclusiv aceea de a părăsi țara și de a lua legătura cu premierul Victor Ponta.
În același dosar, au mai fost plasați sub control judiciar deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Cei trei sunt acuzați de sprijinirea unui grup infracțional organizat.
În acest caz, cumnatul premierului Victor Ponta, omul de afaceri Iulian Herțanu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, deturnare de fonduri europene, evaziune fiscală și spălare de bani. În 18 februarie, Iulian Herțanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanței supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.
Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.
Sebastian Ghiță a fost, de asemenea, trimis în judecată, în iulie, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA Ploiești, în care este cuzat de dare de mită, procurorii susținând că i-a dat o casă fostului primar al Ploieștiului Iulian Bădescu, pentru ca în schimb o asociație sportivă controlată de Ghiță să primească fonduri de la bugetul local al municipiului pentru echipa de baschet CSU Asesoft.