„M-am înscris pentru a plăti datoriile congregației legate de construcția unei școli”, a declarat într-un interviu pentru EFE Florinda Ruiz, de 68 de ani, care este bucătăreasa mânăstirii. Obișnuită să-și împartă ziua între rugăciuni și pregătirea unui meniu pentru 150 de persoane, măicuța Flor nu a văzut niciodată acest program la care participă bucătari amatori și nicio altă emisiune culinară difuzată la televizor.
Dar nu s-a lăsat descurajată și a reușit să încânte juriul cu un desert pregătit din fructul local „chayote” și să ajungă astfel printre cei cinci finaliști ai concursului. Măicuța Flor a fost premiată mai ales pentru sosurile sale, iar rețeta ei secretă pare să fie mâncarea de ardei. Ea a fost și criticată pentru unele comentarii legate de exemplu de garnituri, care „de multe ori sunt de ornament și nu pot fi mâncate”.
„Membrii juriului sunt acolo pentru a te critica (…) însă pe mine Dumnezeu m-a întărit. Dacă mă critică pentru felul cum gătesc înseamnă că au dreptate”, a spus ea. Este adevărat că măicuța a fost criticată și pentru că nu a știut să gătească homarul, o delicatesă care nu își găsește locul într-o bucătărie austeră de mănăstire.
Măicuța Flor și-a adus aminte cum a trebuit „să omoare” homarul, să-l gătească în exces și să-i adauge apoi o cremă din semințe de pin, scrie Agerpres. „Am stricat totul”, a admis ea. Adevărul este că prin bucătăria ei nu prea trec crustacee, cel mult câțiva pești tilapia, care „nu au niciun gust”, a spus ea cu franchețe câștigând imediat publicul.
Nici premiul substanțial de un milion de pesos pus în joc (circa 53.000 de euro), nici expunerea mediatică nu au schimbat caracterul modest al acestei măicuțe, lăudată de colegele sale pentru mâncarea ei „miraculoasă”. „Sunt alte măicuțe care gătesc mai bine ca mine”, a spus cea care este pe cale să devină un adevărat fenomen de televiziune, precum Sor Cristina care a câștigat emisiunea de talente muzicale „Vocea Italiei”.
Florinda Ruiz a auzit chemarea Domnului și s-a călugărit la 16 ani. A trăit 35 de ani la Roma, trei la Toledo (Spania), un an în Salvador și două veri a fost misionară în Africa unde a muncit, a gătit și a predat ca învățătoare. O dovadă a spiritului său aventurier care a ajutat-o să treacă de cele peste 9.000 de persoane participante la ‘casting’, fără să-și piardă nicio clipă naturalețea și modestia.
Cu câteva zile înainte de marea finală, măicuța își continuă rutina zilnică la mănăstire: se scoală la cinci dimineața pentru a-și spăla hainele și a dedica o oră rugăciunilor, înainte de a aprinde aragazul și de a găti feluri de mâncare mai puțin extravagante decât cele pretinse la concursul MasterChef.