Magistrații Judecătoriei Ploiești au emis, joi, mandate de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și înșelăciune pe numele a cinci persoane, între care trei bărbați și două femei, autointitulate „tămăduitori”, „clarvăzători” sau „bioenergoterapeuți”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei cinci fuseseră ridicați de la domiciliile lor din Ploiești în cursul zilei de miercuri, în urma mai multor percheziții, într-un dosar în care sunt acuzați că au înșelat mai multe persoane și le-au șantajat, amenințându-le familiile, suspecții reușind să obțină de la victime suma totală de 200.000 de lei prin comiterea infracțiunilor de șantaj și înșelăciune.
Trei dintre cei cinci arestați preventiv în acest dosar își promovau pe internet afacerile, susținând că au puteri miraculoase de vindecare sau că pot să-i ajute pe oameni să-și găsească fericirea. Unul dintre suspecți, Lucian Mantu, cunoscut în lumea interlopă din Ploiești drept „Cezar a lu’ Timișoara” s-a autointitulat „clarvăzătorul bioterapeut Cezar Lucian”.
Într-un film postat pe internet, Cezar Lucian este prezentat drept „un fenomen pentru că poate afla orice informație despre trecutul sau viitorul oamenilor” și susține că citește „în aură”.
„Cu ochii spiritului văd lucruri pe care nu le-au văzut niciodată ochii trupului. (…) Eu sunt clarvăzător ce citesc în aură, văd aura, câmpul energetic ce înconjoară fiecare ființă, putând citi în acestea informații despre viața persoanei. Văd imagini în aură și în funcție de locul și distanța față de trupul fizic pot determina în timpul în care s-a petrecut sau se petrece ceea ce văd. De asemenea, pot vedea încurcătura energetică ce însoțește faptele accesate, aceasta însemnând pozitivismul sau negativismul faptelor raportat la persoana și starea emoțională și de sănătate a celui vizat. Uneori, pot vedea și destinul rudelor sau persoanelor apropiate ce apar încâmpul energetic”, susține autointitulatul clarvăzător în filmul postat pe internet.
Un alt suspect arestat preventiv este Anghel George Zătreanu, autointitulat „Incontestabilul si renumitul Clarvãzãtor si Tãmãduitor Anghel Zãvranov” care „este ajutorul și speranța tuturor celor cu probleme și necazuri”. Zăvranov se prezintă drept „un om cu chip de înger, cu suflet mare”, spune că nu este vrăjitor, recunoaște că nu este doctor, dar susține că este „trimisul lui Dumnezeu”
„În timpul descântecelor mele vãd, simt suflete chinuite, bântuite, posedate, coordonate de lumea întunecatã, care sunt copleșite de anumite stãri, vicii, alcool, narcotice, divorturi, destrãmãri de cupluri, neajunsuri, ura de sine si de semeni, inclusiv pierderea credinței. Îmi este imposibil și inadmisibil ca eu sã nu îmi îndeplinescmisiunea aici, acum pe Pãmânt fațã de aceste suflete, sã-i eliberez din aceastã lumea a întunericului si sã-i cãlãuzesc prin harul ce mi-a fost dat cãtre divinitate”, susține auto-intitulatul tămăduitor într-o postare în spațiul virtual.
Printre cei cinci arestați preventiv se numără și Elena Laura Burtea, care își spune „Mama Elena”.susținând că este „Regina Magiei Albe, înzestrată de Dumnezeu cu harul de a ajuta persoane lipsite de orice speranță”. Pe site-ul personal, „Mama Elena” se laudă că a fost mediatizată la televizor și în reviste și că poate vedea trecutul, prezentul și viitorul „prin cărțile magice, moștenite din generație în generație de peste 200 de ani”.
Ceilalți doi arestați preventiv în acest dosar sunt Maria Burtea, zisă „Baba Maria” și Anghel Suraj Zătreanu.
Decizia Judecătoriei Ploiești privind emiterea mandatelor de arestare pe numele celor cinci poate fi contestată.
În urma perchezițiilor de miercuri, anchetatorii au descoperit la locuințele suspecților 27.000 de dolari USD, 5.000 de euro și 1.500 de lei, despre care se bănuiește că provin din activitatea infracțională, precum și 40 de carduri bancare, două laptopuri și 11 telefoane mobile, care ar fi fost folosite la comiterea faptelor.
„Clarvăzătorii” și „tămăduitorii”sunt suspectați că, de la începutul acestui an, au înșelat 30 de persoane din țară și din străinătate cărora le-au promis rezolvarea unor probleme personale și de sănătate, în schimbul unor sume de bani. După o primă „ședință de vindecare”, suspecții cereau sume de bani din ce în ce mai mari, iar dacă erau refuzați amenințau că rudele celor care apelau la ei vor muri sau vor avea de suferit.