Juncker critica astfel o declarație prin care președintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar „o putere regională”.
„Știu din conversațiile mele cu (președintele rus Vladimir) Putin că el (nu acceptă) fraze ca cele de atunci când (președintele american) Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă acest lucru? Nu poți să vorbești despre Rusia așa”, a declarat Juncker joi, într-o conferință de presă în orașul german Passau, citat de site-ul TheLocal.se.
Președintele CE a făcut aceste declarații în contextul în care UE și Statele Unite au impus sancțiuni Rusiei din cauza intervenției acesteia în Ucraina, iar Obama a avut o întâlnire glacială cu președintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU, în septembrie.
„Trebuie, o spun deschis, să tratăm Rusia decent”, a mai declarat Juncher. „Rusia trebuie tratată ca un egal”, a adăugat președintele CE, citat de site.
„Trebuie să facem eforturi către o relație practică cu Rusia. Nu este sexi, dar așa trebuie să facem, nu putem continua așa”, a declarat, citat de BBC, șeful Comisiei în această vizită în sudul Germaniei.
Occidentul a impus restricții în eliberarea vizelor și blocarea averilor a zeci de oficiali ruși de rang înalt.
Sancțiunile au restricționat, de asemenea, accesul Rusiei la credite bancare occidentale, la tehnologie indistrială și în sectoarele apărării și energetic. Ca răspuns, Moscova a impus embargouri asupra celor mai multe importuri de alimente și băuturi occidentale.
– Tensiuni
În contextul în care Passau a devenit un punct major de tranzit pentru migranți din afara UE care încearcă să înceapă o nouă viață în Germania, vizita lui Juncker s-a concentrat asupra eforturilor UE de a face față afluxului de migranți.
Războiul civil din Siria împinge tot mai mulți sirieni în Turcia, iar de aici mai departe către centrul Europei. Turcia găzduiește deja aproximativ două milioane de sirieni, în tabere de refugiați.
Obama a criticat extrem de dur, săptămâna trecută, atacurile aeriene pe care Rusia le-a lansat în Siria la sfârșitul lui septembrie.
Guvernele Statelor Unite și Marii Britanii sunt îngrijorate că ajutorul acordat de Rusia președintelui sirian Bashar al-Assad va conduce la menținerea acestuia la putere și la o slăbire a grupărilor siriene „moderate” care luptă să-l îndepărteze de la putere.
Rusia insistă că atacurile sale aeriene vizează în principal Statul Islamic, însă liderii Occidentului contestă acest lucru.
Referindu-se la actualele tensiuni dintre UE și Rusia, Juncker a declarat că „nu ne putem lăsa relația cu Rusia să fie dictată de către Washington”.
Însă el a îndemnat, de asemenea, Moscova să-și schimbe „masiv” politica. „Modul în care ei (rușii) au acționat în Crimeea și în estul Ucrainei nu este acceptabil”, a subliniat președintele CE, referindu-se la anexarea Crimeei de către Rusia și la implicarea acesteia în conflictul armat dintre forțele guvernamentale și rebelii proruși în estul Ucrainei.