Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) arată, într-un comunicat de presă, că în acest caz este vizat un grup infracțional organizat suspectat de comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începînd cu anul 2009 a fost constituit un grup infracțional organizat sprijinit de către un magistrat judecător care, fiind investit cu soluționarea unor dosare privind insolvența unor societăți comerciale, a pretins și primit suma totală de 80.000 euro de la două persoane, cu scopul de a admite cererile de intrare în faliment a respectivelor societăți”, potrivit DIICOT.
După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracțional, lichidator judiciar, a vândut bunurilor societăților în faliment, la prețuri subevaluate, către alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societăți au vândut bunurile către alte persoane, la o valoare mult mare, a precizat DIICOT.
Membrii grupului infracțional au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de aproximativ șase milioane de lei.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că judecătorul de la Tribunalul Caraș-Severin suspectat că a luat mită 80.000 de euro este Nicușor Maldea, de la Secția a II-a Civilă, de Contencios administrativ și fiscal, iar lichidatorul judiciar este Ion Tudor.
Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT fac percheziții în acest caz doar la Tribunalul Caraș-Severin, din municipiul Reșița. Anchetatorii vor audia, miercuri, 13 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere. Printre cei care vor fi duși la audieri sunt judecătorul Nicușor Maldea, lichidatorul judiciar Ion Tudor, precum și notarul Florica Dobre.
Sursele judiciare au mai arătat că grupul infracțional ar fi fost constituit din 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, care ar fi atras în grup mai mulți administratori de firme.
Acțiunea a fost efectuată de procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul BCCO Timișoara și SCCO Caraș-Severin, precum și cu sprijinul Serviciului Român de Informații.