Ministrul Apărării anunță că Armata României angajează rezerviști: ce condiții trebuie să îndeplinești și câți bani primești

Ministrul Apărării anunță că Armata României angajează rezerviști: ce condiții trebuie să îndeplinești și câți bani primești
Publicat: 15/10/2015, 09:14

„Proiectul de lege privind rezervistul voluntar care a fost aprobat de Senat este de mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două camere legislative substanțial față de textul inițial având în vedere necesitățile actuale ale Armatei Române. În principal tinerii între 18 și 35 de ani care vor să devină rezerviști militari încheie cu Ministerul Apărării Naționale un contract pe 4 ani. În acest contract sunt stipulate condițiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire și instruire organizată de către Statul Major General. În această perioadă asigurăm salarizare conform funcției de încadrare a rezervistului voluntar și conform reglementărilor MApN pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primește 10% din solda funcției de bază”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa, prezent miercuri la deschiderea Congresului Național de Medicină Militară.

Dușa a precizat că pot deveni rezerviști militari toți tinerii care doresc acest lucru, dar și soldații și gradații profesioniști care dintr-un motiv sau altul au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire. După trei ani intră în același program de instruire ca și cei care sunt debutanți în această calitate.

În perioada de pregătire, rezerviștii voluntari vor fi detașați la Ministerul Apărării Naționale. Numărul de rezerviști voluntari va fi stabilit în funcție de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naționale anual.

Ministrul a explicat că atunci când serviciul militar obligatoriu a fost desființat (odată cu reviziuirea constituției din 2003) nu s-a pus nimic în loc din punct de vedere legislativ ca să se asigure instruirea și pregătirea populației și refacerea rezervei de cadre a MApN.

„Sunt foarte bucuros că mulți tineri își doresc să urmeze o carieră militară de aceea numărul de tineri care au dat admitere al liceele militare este foarte mare, de asemenea numărul de tineri care participă la admitere la institutul nostru de învățământ superior este foarte mare. Anual recrutăm, încadrăm în armată peste 1.500 de tineri ca soldați și gradați profesioniști”, a mai spus Dușa.

Întrebat dacă România are de ce să se teamă în urma ultimelor amenințări ale Rusiei și în ce măsură acestea vor duce la reconsiderarea instalării scutului anti-rachetă de la Deveselu, ministrul a spus că scutul este o facilitate defensivă. „Această facilitate este una defensivă care privește apărarea statelor NATO împotriva rachetelor balistice. Este o facilitatea defensivă. Cu privire la anumite declarații, eu nu comentez, ele se fac de vreo patru ani, sunt în același stil și nu cred că este cazul să fac precizări cu privire la ele”, a mai spus Dușa.

Proiectul de lege privind statutul rezerviștilor voluntari a fost adoptat marți de Senat, în calitate de for decizional, acesta urmând să fie tansmis spre promulgare președintelui Iohannis. Poricetul a fost inițiat de Guvern, care precizează, în expunerea de motive, că, având în vedere desființarea serviciului militar obligatoriu, numărul rezerviștilor este într-o scădere drastică. Guvernul susține că proiectul stabilește o sursă sigură pentru constituirea și pregătirea rezervei umane necesare instituțiilor din domeniul apărării.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Nu te vom uita! Marea cântăreață a murit. A avut vocea de la Dumnezeu
Ceaușescu a râs în lacrimi când a auzit un banc despre el însuși. Cine a...
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită