Schmitz a spus că HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea să își transfere sediul central european din Londra la Dusseldorf, unde se află sediul diviziei germane, în eventualitatea în care Marea Britanie ar ieși din UE, relatează Bloomberg.
HSBC nu anticipează că cetățenii britanici vor vota în favoarea unei astfel de decizii, dar „băncile trebuie să se întrebe ce s-ar întâmpla într-o astfel de situație”, a explicat Schmitz la o conferință organizată de BdB la Berlin.
Într-un astfel de scenariu, centrul afacerilor europene ale HSBC va fi transferat mai degrabă la Dusseldorf decât la Paris, a arătat oficialul.
Schmitz a vorbit în calitate de membru al board-ului Asociației Bancherilor Germani și nu în numele HSBC, iar opiniile sale nu reflectă punctul de vedere al băncii, a explicat un purtător de cuvânt al HSBC.
Spectrul unei ieșiri a Marii Britanii din UE determină băncile să se gândească la alte baze în Europa, în condițiile în care analizează impactul evenimentului asupra investițiilor străine și a costului de a face afaceri în Regatul Unit.
Frankfurt, Paris sau Dublin ar putea înlocui Londra ca centru financiar al Europei, dacă Marea Britanie va părăsi UE, potrivit unui raport al Standard & Poor”s din luna iunie.
Deutsche Bank a dezvăluit în luna mai că studiază scenariul și analizează opțiunile pe care le are, inclusiv transferarea unor operațiuni în Germania.
Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, se gândește dacă să transfere sediul central al grupului din Londra, unde se află de peste 20 de ani, din cauza creșterii taxelor și a costurilor generate de reglementări. Cea mai probabilă destinație ar fi Hong Kong.
Băncile cu activități internaționale au avertizat că afacerile lor ar fi afectate, iar statul britanic ar putea fi exclus de pe piața unică a UE, dacă populația va vota pentru ieșirea din Uniune, într-un referendum care va fi organizat înainte de sfârșitul lui 2017.