SUA și aliații au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa

SUA și aliații au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa
Publicat: 21/10/2015, 09:41

Aceasta a fost prima dată când un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, a fost lansat dintr-un poligon din afara Statelor Unite și prima interceptare a unei rachete balistice în Europa, au precizat Forțele navale ale SUA, citate de Reuters în pagina electronică.

O navă olandeză a urmărit ținta și a transmis date către USS Ross, o navă Aegis a Forțelor navale americane.

La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie. Exercițiul a avut loc în contextul în care Rusia folosește tot mai mult rachete de croazieră împotriva grupării Stat Islamic în Siria.

„Acest exercițiu demonstrrează angajamentul Statelor Unite față de apărarea Europei prin navele noastre Aegis și unitatea terestră din România, precum și acțiunea profesionistă a marinarilor aliați”, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forțelor navale americane pentru Europa și Africa.

Ferguson a precizat că testul efectuat de Maritime Theater Missile Defense Forum arată abilitatea grupului de a „efectua operațiuni eficiente pe mare ale coaliției de apărare împotriva amenințărilor antinavale și balistice”.

Riki Ellison, fondatorul organizației non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul arată că Forțele navale ale altor țări pot detecta și transmite date privind țintirea și atacarea unor potențiale amenințări cu rachetă către Forțele navale ale SUA.

Acest lucru înseamnă că Forțele navale ale SUA pot reduce numărul de nave necesare pentru misiuni de apărare antirachetă în Marea Mediterană și să folosească în schimb nave aliate pentru a transmite date privind detectarea și țintirea amenințărilor cu rachetă, a adăugat el.

„Este o sincronizare bună pentru că demonstrează capacitatea noastră de a detecta și intercepta tipul de rachete care sunt lansate în și împotriva Siriei”, a precizat acesta.

„Acest lucru dovedește că senzori de la navele altor țări pot fi folosiți pentru a avertiza din timp Forțele navale privind potențiale amenințări, iar acele nave pot fi folosite pentru a proteja navele americane”, a subliniat Ellison.

Navele Forțelor navale americane au nevoie de escorte de protecție pentru că nu se pot apăra singure atunci când desfășoară misiuni de apărare antirachetă, a mai spus el.

Luna aceasta, oficiali americani au declarat că patru rachete de croazieră ruse lansate spre Siria din Marea Caspică s-au prăbușit în Iran, deși Rusia insistă că acestea și-au atins țintele din Siria.

Testul de marți a fost realizat cu un un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (județul Olt).

Departamentul american al Apărării a anunțat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaționale și evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenției americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eșuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcție de rezultate. Cele patru locații propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) și Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) și în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, recent, în urma vizitei oficiale efectuate în SUA, că până la sfârșitul anului scutul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaționalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecție NATO în regiune.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...