Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău fac mai multe percheziții la sediul Primăriei Buzău, la Direcția Economică, în cadrul unei acțiuni ce vizează săvârșirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu.
Potrivit DIICOT, mai mulți funcționari publici din Primăria Buzău-Direcția Economică au constituit un grup infracțional organizat, ei fiind suspectați că nu au înscris în sistemul informatic mai multe procese-verbale de contravenție, în vederea eludării plății acestora.
De asemenea, aceștia ar fi introdus date false în sistemul informatic, „respectiv mențiuni nereale că amenzile ar fi fost plătite la consiliile locale din alte localități sau la sucursale și filiale CEC din alte localități, acțiuni urmate de distrugerea documentelor de constatare a contravențiilor și introducerea scriptică a altor documente”.
Funcționarii mai sunt suspectați că au introdus date false în sistemul informatic, vizând ștergerea și anularea datoriilor mai multor persoane juridice în condiții nelegale, respectiv înainte de împlinirea termenului de prescripție de cinci ani, că nu au luat măsurile legale pentru urmărirea și executarea bunurilor persoanelor juridice care figurează cu datorii la bugetul municipalității, dar și că au emis „cu mare întârziere” titlurile de executare silită, respectiv în apropierea împlinirii termenului de prescripție a executării debitelor locale către bugetul municipalității.
Acțiunea se desfășoară împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la SCCO Buzău și BCCO Ploiești, suportul tehnic și informativ fiind asigurat de Serviciul Român de Informații.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, acțiunea vizează identificarea și ridicarea registrelor, documentelor și înscrisurilor care redau înregistrarea sau evidențierea, urmărirea și executarea silită de amenzi, impozite și taxe locale, precum și orice alte înscrisuri cu valoare probatorie.
Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost condamnat, în luna februarie, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei către Fotbal Club Gloria Buzău.
Decizia a fost dispusă de magistrații Judecătoriei Brașov și nu este definitivă.
În iunie 2014, Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, în condițiile în care primise un alt teren, prejudicul fiind de peste 24 milioane de lei. Acest dosar este judecat de Tribunalul Dâmbovița.