„Este îngrijorător că o proporție atât de mare de americani au sume atât de mici în conturile de economii. Nu au rezerve pentru a acoperi nevoile urgente și vor fi nevoiți să recurgă la credite, prieteni și familie, sau chiar la conturile de pensii, pentru cheltuielile neașteptate”, a declarat Cameron Huddleston, analist pentru finanțe personale la site-ul GOBankingRates.com, cu profil financiar.
Rezultatul cercetării este susținut de un sondaj similar realizat în rândul a 1.000 de adulți la începutul acestui an pentru site-ul financiar Bankrate.com, potrivit căruia 62% dintre americani nu au economii pentru situații deosebite, cum ar fi o spitalizare de urgență de 1.000 de dolari sau o reparație auto de 500 de dolari.
În caz de urgențe, americanii spun că fac rost de bani prin reducerea altor cheltuieli (26%), împrumuturi de la familie sau prieteni (16%) sau utilizarea cardurilor de credit (12%).
Între cei care dețineau economii înainte de 2008, 57% spun să le-au folosit parțial sau în totalitate în timpul crizei financiare, potrivit unui sondaj realizat de Rezerva Federală (Fed) la care au participat 4.000 de adulți.
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu sunt interesați să economisească este nivelul foarte scăzut al dobânzilor.
În cel mai recent sondaj, 29% dintre americani spun că au economii de peste 1.000 de dolari și, dintre cei care au bani în conturi, cel mai întâlnit nivel este de minim 10.000 de dolari (14%), în timp ce 5% dețin între 5.000 de dolari și 10.000 de dolari. Alți 10% au în conturi între 1.000 de dolari și 5.000 de dolari.
O proporție de 9% dintre respondenți păstrează în conturi nivelul minim de fonduri necesar, pentru a evita comisioanele. Acest nivel minim poate varia destul de mult în funcție de bancă, de la 300 de dolari pe lună la 1.500 de dolari pe lună.