Evenimentul urma să fie ținut în Malaezia de pe 16 până pe 19 noiembrie, însă autoritățile locale l-au considerat ilegal, din moment ce contravine valorilor conservatoare ale țării.
Khalid Abu Bakar, inspector general al poliției din Malaezia, a spus că o astfel de conferință nu poate fi ținută și că dacă se merge înainte, se vor lua măsuri legale. De asemenea, șeful poliției crede că nu e nimic științific în ceea ce privește sexul cu roboți.
Organizatorii au anulat evenimentul și au postat următorul mesaj: „Din cauza unor circumstanțe pe care nu le putem controla, cel de-al doilea congres Dragoste și Sex cu Roboți va fi amânat până în 2016”, menționând că viitoarea conferință nu va mai fi organizată în Malaezia.
Conferința s-a născut din ideea lui David Levy, autorul Love and Sex with Robots, și a lui Adrian Cheok, specialist în interfețele om-computer. După ce au descoperit că au acest interes comun, au decis să organizeze anul trecut prima conferință împreună, în Portugalia, iar evenimentul a atras mai mult de 40 de participanți, care și-au prezentat studiile asupra delicatului subiect.
David Levy a declarat că interesul pentru acest subiect a început să crească din momentul în care el a prezis în cartea sa că sexul cu roboți ar deveni realitate până în 2050.
În orice caz, deși conferința a fost anulată din cauza temerilor că va încuraja oamenii să dezvolte relații intime cu inteligențe artificiale, Levy spune că, de fapt, conceptul viza în aceeași măsură ideea de parteneriat și colaborare, nu doar cea de sexualitate. El afirmă: „Dacă ai un robot care arată ca un om, se simte ca un om, se comportă ca un om și vorbește ca un om, de ce nu l-ai găsi atrăgător”. Acesta adaugă, potrivit news.com.au: „Din motive diverse, există foarte mulți oameni care nu pot avea o relație reală cu cineva pe care să iubească. Pentru astfel de oameni, roboții destinați sexului vor umple un gol în viețile lor și îi vor face mult mai fericiți”, a mai spus el.