Prima pagină » Știri » Unde va fi expusă, în premieră, prima schiță a lui Brâncuși pentru Coloana Infinitului

Unde va fi expusă, în premieră, prima schiță a lui Brâncuși pentru Coloana Infinitului

Unde va fi expusă, în premieră, prima schiță a lui Brâncuși pentru Coloana Infinitului
Prima schiță desenată de Constantin Brâncuși pentru Coloana Infinitului, în 1937, va fi expusă, în premieră, la Muzeul de Artă din Timișoara în cadrul evenimentului Art Encounters, fotografia cu schița făcând parte din arhiva fiicei inginerului care a coordonat construcția monumentului.

Potrivit unui comunicat transmis, luni seară, de organizatorii expoziției „Șiruri secvențiale” de la Muzeul de Artă din Timișoara, din cadrul Art Encounters, prima schiță desenată de Constantin Brâncuși pentru Coloana Infinitului va fi prezentată public pentru prima dată la Timișoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Datând din august 1937, schița monumentului este desenată în cerneală pe o fotografie ce are pe fundal viitorul amplasament din Târgu Jiu. În schița respectivă, Coloana Infinitului are cu trei elemente mai puțin decât în realitate.

„Fotografia de mărime mică (9×6 cm) este parte din arhiva doamnei Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, autorul concepției tehnice și coordonatorul construcției coloanei monumentale. Schița, dăruită inginerului, a fost păstrată în familie împreună cu corespondența din timpul construcției monumentului dintre inginer și sculptorul care se afla la Paris. Imaginea, mărită, a fost reprodusă de nenumărate ori, dar fotografia originală cu schița nu a fost niciodată expusă în public, deși a mai fost solicitată la expoziții în țară sau străinătate încă din anii `70 când Ministerul Culturii nu a aprobat trimiterea acesteia peste hotare”, se arată în comunicatul citat.

Constantin Brâncuși și-a dorit încă din 1907 să realizeze monumente de mari dimensiuni. Astfel, coloane fără sfârșit brâncușiene au fost cioplite în lemn încă din 1917, dar proiectul avea să devină o realitate doar în 1938, la Târgu Jiu.

„Brâncuși a fost preocupat de locul în care urma să fie plasată coloana și a găsit că locul potrivit era un platou în partea de răsărit a orașului Târgu Jiu pe care sculptorul l-a numit Târgul fânului. La sfârșitul lui iulie 1937, l-a convocat pe inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan să-i arate locul. Inginerul a fixat pe peliculă imaginea pieței care avea să constituie fondul schițe originale a Coloanei Infinitului de la Târgu Jiu, desenată de mâna sculptorului, aceasta devenind prima imagine a coloanei situată în propriul ei cadru”, se mai arată în comunicat.

Între 3 și 31 octombrie, la Timișoara are loc evenimentul Art Encounters, în cadrul căruia peste o sută de artiști își expun lucrările în 17 locuri diferite, între care Muzeul de Artă, Memorialul Revoluției, Sinagoga din Cetate, Halele Timco sau Cazarma U.

Autor

Citește și