Duș rece pentru bucureșteni. Ce anunț a făcut RADET

Duș rece pentru bucureșteni. Ce anunț a făcut RADET
Publicat: 28/10/2015, 13:40

RADET București anunță, miercuri, că instituția nu are buget aprobat pentru anul în curs și nici pe cel rectificat pentru anul 2014. Regia funcționează în prezent cu o neacoperire a necesarului de cheltuieli de aproximativ 15 procente, pentru că bugetul pe anul 2015 nu a fost aprobat.

„Până în momentul în care au existat alternative de funcționare a regiei am găsit soluții. Însă, în acest moment, neaprobarea bugetului rectificat pe 2014 și a celui pe anul 2015 expun instituția la riscul neasigurării fondurilor necesare pentru pregătirea, întreținerea și remedierea avariilor sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a populației. Și funcționarea în condiții de eficiență economică a regiei a devenit problematică, existând riscul blocării activității furnizorilor de bunuri și servicii sau lucrări, dar mai ales a celor de energie termică, energie electrică și apă”, a declarat Valentin Vițalariu, directorul general RADET.

Bugetul RADET București pe anul 2014, cu o valoare a veniturilor și cheltuielilor de 1.293.098.000 de lei, a fost depus la Primăria Municipiului București (PMB) în data de 10 ianuarie 2014 și aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) nr. 33 din data de 27 februarie 2014.

Urmare a execuției bugetare, în data de 30.09.2014, Consiliul de Administrație al regiei a avizat un buget rectificat cu o valoare a veniturilor de 1.206.892.000 de lei și o valoare a cheltuielilor de 1.423.941.000 de lei. Diferența dintre cheltuieli și venituri a rezultat, în principal, din neaplicarea calendarului de implementare a Memorandumului care are ca obiectiv realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiului București prin care, datoriile RADET către Electrocentrale București S.A. se stingeau prin confuziune, se arată în comunicat.

Deși, proiectul cuprinzând bugetul rectificat a fost depus la PMB, în termenul legal, respectiv în data de 11 decembrie 2014, nici până în prezent acesta nu a fost aprobat.

Ulterior, RADET București a elaborat și a avizat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015, conform termenelor din legislația în vigoare, prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr.1/15.01.2015.

Proiectul de buget pe anul 2015 a fost depus la PMB în vederea aprobării în data de 20 ianuarie 2015, conform termenelor prevăzute de legislația în vigoare, însă nici acesta nu a fost aprobat, mai spun reprezentanții RADET.

Astfel, precizează aceștia, în conformitate cu prevederile legale, regia a fost nevoită să se încadreze în 90% din cheltuielile aprobate în bugetul pe anul 2014 pe perioada menționată, în prezent, rezultând o neacoperire a necesarului de cheltuieli de aproximativ 15%.

În prezent, RADET București practică tarifele aprobate în anul 2011, în timp ce furnizorii de energie termică, apă, gaze naturale, etc. au majorat anual prețurile, se arată în planul de adminstrare al regiei. Prețul local de furnizare a energiei termice consumatorilor casnici în municipiul București este, în continuare, de 137 lei/Gcal fără TVA, pre-aprobat în anul 2011, când prețul energiei termice cumpărate de la Electrocentrale București era de 151,42 lei/Gcal. În anul 2015 prețul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale București este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creștere de 22,88 %) și de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creștere de 43,11 %).

RADET a cerut, pe 21 martie 2014, la Primăria Municipiului Bucuresti, majorarea prețurilor și tarifelor practicate, însă solicitarea a fost respinsă.

Începând cu anul 2014, Electrocentrale București a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București. Conducerea ELCEN a anunțat, pe 22 octombrie, că reduce de la 100% la 50% poprirea pe conturile RADET București până la 15 decembrie, dând astfel posibilitatea regiei să facă reparații la rețeaua de termoficare.

RADET București a solicitat diminuarea popririi de sută la sută impuse pe conturile regiei, întrucât banii de care a dispus regia autonomă în ultima lună (octombrie) au asigurat doar plata drepturilor de personal și a combustibilului auto.

De asemenea, RADET a solicitat și Primăriei Municipiului București (PMB) banii necesari realizării investițiilor în sistemul de transport și distribuție a energie termice, explicând că urgența o reprezintă începerea ultimelor 10 lucrări pentru soluționarea avariilor majore care pun în pericol continuitatea furnizării agentului termic către consumatori în sezonul rece și care, din cauza complexității lor trebuie să fie efectuate de către firme specializate.

Electrocentrale București discută cu RADET încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de zece ani, cu condiția ca până la sfârșitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plății furnizorilor de gaze.

Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde lei.

Directorul general al ELCEN București, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat, la începutul lunii, într-o conferință de presă, că ELCEN nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă și căldură. Nicolaescu a menționat că nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.

Bugetul municipiului București nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenția pentru energia termică livrată populației, conform ELCEN. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenție”, reprezentând diferența de preț la energia termică livrată populației, doar suma de 570,4 milioane lei, față de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane de lei, rămânând de achitat 140 milioane de lei.

În opinia oficialilor ELCEN, CGMB trebuie să rectifice în regim de urgență bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenție pentru RADET București încă cel puțin 200 milioane de lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în București, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. RADET București administrează circa 4.000 de kilometri de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori și 5.429 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

Producătorul de energie ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureștiului și este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar