Prima declarație a lui Sorin Oprescu după eliberarea din arest preventiv

Prima declarație a lui Sorin Oprescu după eliberarea din arest preventiv
Publicat: 29/10/2015, 15:08
Actualizat: 30/10/2015, 09:08

Oprescu a ieșit din arest în jurul orei 14.50, răspunzând la întrebările jurnaliștilor că se simte „binișor”.

„În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor celor ce m-au susținut moral și prin gesturile pe care le-au făcut. În al doilea rând, am de gând să-mi văd de sdănătate, iar de problemele juridice or să se ocupe domnii avocați, în așa fel încât….Eh, vom avea multe de vorbit”, a spus primarul suspendat al Capitalei.

Întrebat care este primul lucru pe care îl va face când va ajunge acasă, el a răspuns zâmbind: „Sincer, îmi fac insulina”.

El a mai declarat că perioada petrecută în arest nu a fost ușoară „în niciun caz”.

Întrebat dacă se retrage din politică, Oprescu a răspuns: „Este prea devreme ca să discutăm”, iar bucureștenilor le-a transmis că le mulțumește încă o dată celor care au fost alături de el.

„Să fie convinși nu i-am dezamăgit și n-o să-i dezamăgesc niciodată, chiar dacă lucrurile stau cum stau în momentul ăsta”, a mai spus edilul suspendat.

Primarul suspendat al Capitalei a fost eliberat din Arestul Capitalei și plasat în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel București i-a admis, joi, cererea de înlocuire a măsurii preventive, dispusă în cazul său în 6 septembrie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Curtea de Apel București a admis contestația formulată de Sorin Oprescu după ce, în 21 octombrie, Tribunalul București i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar.

Instanța a decis ca, de la data eliberării din Arestul Central al Poliției Capitalei, Sorin Oprescu să stea 30 de zile în arest la domiciliu, timp în care trebuie să se supună restricțiilor stabilite.

În perioada în care va sta în arest la domiciliu, Oprescu trebuie să se prezinte în fața procurorilor și judecătorilor ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu infractorii și martorii din dosar și, conform deciziei instanței, „să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”.

Judecătorii au mai stabilit că instanța îi poate permite lui Sorin Oprescu să părăsească imobilul în care va sta în arest, „pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență și în alte situații temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, în baza unei cereri scrise și motivate”.

Sorin Oprescu este obligat să anunțe polițiștilor care se vor ocupa de supravegherea sa, procurorilor și judecătorilor, situația de urgență și motivele întemeiate când, fără permisiunea organului judiciar, părăsește imobilul pe o durată de timp strict necesară.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Curtea de Apel București a menținut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv și fiind suspendat din funcție, din 15 septembrie.

Avocații lui Oprescu au reclamat la Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne comportamentul personalului medical și conducerii Arestului Central, susținând că edilului nu i se acordă tratament și hrană adecvate bolilor de care suferă. Ei arătau că Sorin Oprescu trebuie să își administreze insulină de mai multe ori pe zi, întrucât suferă de diabet.
Reprezentanții Poliției Capitalei au precizat că în arest tratamentul nu poate fi administrat decât la cabinetul medical, neputând fi lăsate medicamente în posesia persoanelor încarcerate.

Oprescu a fost transferat în 8 octombrie, sub pază, din Arestul Capitalei, mai întâi la Institutul Oncologic București, apoi la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. Paulescu”, unde a stat cinci zile, din 9 până în 14 octombrie.

Avocații lui Oprescu arătau atunci că acestuia i-ar fi fost depistat un nodul la un plămân, existând suspiciuni de cancer.

Sorin Oprescu a fost transferat și în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a stat internat într-o rezervă la Secția de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigații, printre care și o coronarografie.

Avocații au cerut apoi transferul edilului într-un spital, precizând că, în urma investigațiilor medicale la care a fost supus la SUUB, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecțiuni, unele grave, fiindu-i depistat și un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni de cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat „un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept”, fiind recomandată efectuarea unor investigații suplimentare.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.
În 26 octombrie, procurorii DNA au anunțat extinderea cercetărilor în cazul primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, acesta fiind urmărit penal și pentru spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat, fiind pus sechestru pe un imobil și un teren ale edilului și un alt imobil al partenerei de viață a acestuia, până la concurența sumei de peste 3,6 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?