Ioan Lascăr, Spitalul Universitar: „De miercuri, răniții în incendiul din club vor fi operați în funcție de evoluția fiecăruia”

Ioan Lascăr, Spitalul Universitar: „De miercuri, răniții în incendiul din club vor fi operați în funcție de evoluția fiecăruia
Publicat: 03/11/2015, 21:32

„Vreau să vă spun că astăzi (n.r. – marți) pacienții au o evoluție normală față de ziua în care sunt, adică practic urmează chiar perioada chirurgicală și este o perioadă foarte importantă pentru că trebuie particularizat în funcție de fiecare caz, întrucât, având acele arsuri de căi respiratori superioare, plus arsura chimică, plus inhalația aceea cu totul specială, mixtura pe care nu o cunoaștem suntem obligați să fim precauți și să alegem acei bolnavi în momentul cel mai potrivit când îi folosește această excizie”, a declarat profesorul Ioan Lascăr, șeful Comisiei de coordonare coordonare a activității în spitalele în care sunt internați răniții.

Potrivit lui Lascăr, echipele de medici trebuie să găsească momentul cel mai potrivit pentru a scoate suprafețe cât mai mari și pentru a-i așeza într-o stare cât mai aproape de cea din care să poată fi așezați într-o secție de chirurgie plastică normală, după care să ajungă acasă în timpul cel mai scurt.

„În clipa aceasta nu pot să fac prognoze, dar sunt destul de optimist față de ceea ce am văzut, adică bolnavii arată foarte bine, pentru ziua respectivă, pentru această zi. Ce se va întâmpla în zilele următoare vom vedea și vă spun este etapa esențială”, a declarat profesorul Ioan Lascăr.

Chirugul a precizat că este important ca „momentul chirurgical” să fie făcut „așa cum trebuie”.

„Pacienții au arsuri pe suprafețe diferite. Arsura chimică, automat otrăvurile, au intrat prin căile aeriene, s-au absorbit și practic au intrat în sânge. Au produs ce au produs și se simte la nivelul plăgilor. Plăgile au o textură și o culoare cu totul particulare. Personal, n-am mai văzut niciodată o culoare de plagă de arsură de această nuanță, adică este ceva între cenușiu, roșu, negru, de nepovestit. Sângele a ajuns într-o anumită compoziție și a produs anumite transformări acolo, ca atare și excizia noastră va trebui să fie specială, nu obișnuită, adică trebuie să ne adaptăm la acest fel de arsură”, a mai spus Lascăr.

La rândul său, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că operațiile vor începe împreună cu Spitalul „Grigore Alexandrescu”, pentru că Spitalul Municipal are o secție destul de mică de chirurgie plastică.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc, specialist în terapie intensivă, a spus că rănile bolnavilor sunt grave, complexe și ciudate.

„Am văzut în clinica din Timișoara, unde lucrez, mai ales cei veniți din Valea Jiului în perioada marilor tragedii de acolo. Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată, deosebită. Închipuiți-vă că aceleași leziuni există la nivelul plămânului, care este o structură extrem de sensibilă și vitală, acolo are loc schimbul de oxigen și de fapt trebuie să o spunem cu seriozitate, această leziune dă gravitatea cazurilor. Pentru că e matematică pură, faptul că este o arsură de peste 30%, ca suprafață corporală, asociată cu o arsură a căilor aeriene crește de opt până la zece ori riscul de mortalitate. Este statistica din toate studiile de specialitate și care ne face să rămânem în continuare rezervați, deși rezultatele tratamentului până acum sunt remarcabile”, a spus profesorul Dorel Săndesc.

Secretarul de stat a mai spus că medicii au reușit să-i stabilizeze și să facă posibilă intervenția chirurgicală curativă.

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, și-au pierdut viața 32 de persoane și au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniți în incendiu sunt încă internați în spitalele din Capitală, din care peste 80 în stare gravă sau critică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ies la lumină ipoteze tulburătoare în cazul bărbatului găsit cu capul strivit între Agigea și...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
George Simion, botez fără brânză de la Becali. Cine i-a schimbat meniul
Cum arată „cea mai sexy cerșetoare fără adăpost” și ce face tânăra în fiecare seară,...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Microbiomul fericit: cum avem grijă de „vietățile” din și de pe corpul nostru?
×