Prima pagină » Știri » Procurori: Gabriel Oprea a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decât președintele Iohannis: 1.607 în 10 luni

Procurori: Gabriel Oprea a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decât președintele Iohannis: 1.607 în 10 luni

Procurori: Gabriel Oprea a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decât președintele Iohannis: 1.607 în 10 luni
Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituții publice și la destinații private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar președintele a avut 580 de deplasări, PICCJ urmând să facă cercetări în cazul vicepremierului pentru abuz în serviciu.

Dosarul privind accidentul din 20 octombrie în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în timp ce însoțea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, a fost declinat de la Parchetul Tribunalului București la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție întrucât se impune efectuarea de cercetări pentru abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de către Oprea, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au arătat, în ordonanța de declinare, că în urma verificării registrelor de evidență a delegațiilor s-a constatat că, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, „atât la instituții publice, cât și la destinații private”.

Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, președintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul – 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.

„Față de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire și folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competența de soluționare a cauzei aparține Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se mai arată în documentul citat.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au dispus, printr-o ordonanță din 3 noiembrie, declinarea în favoarea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) a cauzei privind accidentul din 20 octombrie, în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

„În ordonanța de declinare s-a reținut că în cauză se impune efectuarea de cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire și folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne și declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea”, a arătat PICCJ, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Parchetul instanței supreme a precizat că procurorii Parchetului Tribunalului București au efectuat în cauză mai multe acte de urmărire penală, printre care audierea unor martori, solicitarea de înscrisuri și informații de la diferite instituții, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice.

Cercetările vor fi făcute în continuare de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din PICCJ. Decizia de declinare a dosarului a fost luată în temeiul dispozițiilor articolului 58 alineatul 2 și articolului 40 alineatul 1 Codul de procedură penală, a precizat sursa citată.

Potrivit articolului 58 alineatul 2, dacă procurorul constată că nu este competent să efectueze sau să supravegheze urmărirea penală, dispune de îndată, prin ordonanță, declinarea de competență și trimite cauza procurorului competent. Articolul 40 alineatul 1 prevede că „Înalta Curte de Casație și Justiție judecă în primă instanță infracțiunile de înaltă trădare, infracțiunile săvârșite de senatori, deputați și membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curții Constituționale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul privind accidentul în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, în timp ce însoțea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, a fost trimis la Parchetul instanței supreme, existând indicii că pentru fapte de abuz în serviciu ar putea să fie vizat și vicepremierul Gabriel Oprea.

Conform surselor citate, dosarul are 13 volume și urmează să se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.500 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi făcut cu coloană oficială.

Anchetatorii mai au informații că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa și mergea spre locuința sa, au precizat sursele citate.

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului București, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declarații în fața procurorilor și va da declarații anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-și face datoria.

Anchetatorii i-au mai audiat pe consilierul personal al ministrului Gabriel Oprea, șoferul care conducea mașina vicepremierului în seara accidentului, polițiștii din coloana oficială și cei aflați în intersecție, muncitorii care efectuau lucrările de reparații, precum și alți martori aflați în zonă.

Parchetul Capitalei a făcut cercetări în acest dosar pentru ucidere din culpă, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină și date cu privire la componența coloanei la momentul accidentului.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei și convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie. Anchetatorii au mai primit de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne datele privind legislația în baza căreia a fost constituită coloana oficială pentru însoțirea cu echipaj de poliție a vicepremierului Gabriel Oprea și traseul pe care a mers acesta în 20 octombrie, precum și celelalte alte date solicitate.

Pe masa procurorilor a ajuns și lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în mașină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane – șoferul și un angajat, au mai spus sursele citate.

Polițistul Bogdan Gigină asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliției Rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale doar în cazul șefului statului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și primului ministrului. Miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar „în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență”, conform prevederilor legale.

Gabriel Oprea a fost premier interimar în perioada 22 iunie-9 iulie, când Victor Ponta a lipsit de la Palatul Victoria, ca urmare a operației la genunchi suferite în Turcia.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, în 26 octombrie, în prima sa declarație, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect față de familia acestuia, el susținând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depășise zona și a făcut „tot ce este omenește posibil” pentru a-l salva pe polițist.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculațiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoțire în trafic fără temei legal drept „complect” nefondate.

La câteva ore de la declarația ministrului de Interne, președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, și l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuție pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat și că își va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel președintelui Klaus Iohannis. Oprea a susținut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorința președintelui de a schimba Guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în spațiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă așteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care și cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar și locul de unde acesta venea și unde trebuia să ajungă în ziua accidentului și dacă, în condiții de ploaie, nu trebuia să renunțe la escorta cu motociclist.

Citește și