Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a declarat jurnaliștilor, după ce a discutat cu pompierii aflați la locul exploziei, că din primele verificări este posibil ca explozia să se fi produs din cauza nerespectării condițiilor de prelucrare a făinii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Se pare că explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la făina care era în proces de producție, corelate cu ventilația care nu a fost dimensionată la capacitățile specifice calității de făină prelucrată”, a spus Scripcaru.
Potrivit specialiștilor, în cazul în care, dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții în timpul procesului de producție, în spațiu închis, vaporii de la făină care ajung la o anumită temperatură pot produce o explozie.
Totuși, cauzele producerii exploziei sunt în curs de investigare, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov sunt rezervați în a oferi, la ora actuală, o cauză probabilă.
Dintre cele șase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la secția de Chirurgie plastică cu arsuri pe corp, două sunt în stare mai gravă după ce au suferit arsuri ale căilor aeriene și sunt internate la Terapie Intensivă, iar bărbatul scos de sub dărâmături se află, de asemenea, internat la ATI cu arsuri pe corp și politraumatisme în urma prăbușirii.
„Cea de-a șasea persoană, care a rămas prinsă sub dărâmături, a suferit politraumatisme, arsuri și a fost intubată. Era căzută de la o înălțime de aproximativ 15 metri și a rămas prinsă sub un planșeu. S-a coborât la ea cu corzi și cordițe pentru a o salva”, a spus căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.
Explozia de la Brașov, urmată de incendiu, s-a produs la fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea Stadionului Tineretului din Brașov, cu câteva minute înainte de finalul meciului FC Brașov – CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal. Flăcările uriașe au fost surprinse în direct de camerele video de la Stadionul Tineretului din Brașov.
Stelian Rechițean, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, a declarat, joi seară, că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar, în clădire se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unității de panificație, ci fiind venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină.
Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflați în clădire, cinci au fost răniți, fiind preluați de ambulanțe și transportați la Spitalul Județean Brașov, cinci au scăpat nevătămați, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri, care a fost scos de către echipele de intervenție în jurul orei 22.00, cu arsuri și politraumatisme.
Rechițean a spus că la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă și cu 12 ambulanțe și SMURD, pe plan local. El a explicat că a fost instituit planul roșu în condițiile în care erau mai mult de zece persoane implicate în acest caz.
La rândul său, inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Nicolae Danteș Bratu, a declarat MEDIAFAX că o echipă de specialiști de la INSEMEX Petroșani va face o expertiză în cazul exploziei de la fabrica de pâine din Brașov, echipa fiind deja în drum spre locul exploziei.
„Am dispus o expertiză INSEMEX Petrosani, iar echipa de acolo este deja pe drum. Având în vedere că au fost accidentate șase persoane în același timp și din aceleași cauze, evenimentul se încadrează în accident colectiv de muncă”, a explicat Bratu.
Clădirea unde a avut loc explozia are cinci etaje și a fost afectată parțial de explozie, în urma căreia foarte multe cioburi s-au împrăștiat în curțile locuințelor aflate în apropiere.