Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la ședința Consiliului Reprezentanților Unionli (CRU), unde și-a prezentat raportul politic, că societatea românească este una care reacționează „foarte nervos” la ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv, iar cei care au ieșit în stradă sunt revoltați, și a avertizat că sentimentele de revoltă pot ușor să degenereze, „ceea ce nu este bine”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Evenimentele din ultima săptămână pot să schimbe radical relațiile politice din țară, trebuie să înțelegem cu toții acest lucru, să anticipăm că aceste evenimente vor avea consecințe serioase. Societatea românească este una care reacționează la ceea ce s-a întâmplat, care reacționează foarte nervos, este vorba de nervi care se exprimă în cadru familial, al prietenilor. Oamenii care au ieșit în stradă sunt revoltați, iar sentimentele de revoltă pot ușor să degenereze, ceea ce nu este bine. Nu putem clădi o societate pe aceste sentimente, trebuie să sprijinim intențiile bune. Este clar că vocea străzii cere lucruri legitime și trebuie să vedem că numai clasa politică poate da răspunsuri la aceste probleme, răspunsurile nu pot veni din partea Armatei sau a oamenilor care demonstrează pe străzi. Este clar că am avut și avem alegeri libere, există instituții democratice și trebuie să mergem mai departe pe această cale, să urmăm această logică”, a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, situația actuală din țară este mai mult decât o criză guvernamentală, fiind vorba „de o criză a societății care necesită soluții mai profunde”.
„Ce s-a întâmplat a culminat cu demisia Guvernului și s-au pus semne de întrebare serioase privind întreaga clasă politică. Trebuie ca societatea, instituțiile democratice, să găsească soluții, să ținem cont de doleanțele și așteptările societății. Clasa politică trebuie să fie în stare să spună clar și răspicat că există un sistem de instituții democratice în țară, un Parlament. Este clar că nu există nicio alternativă la acest sistem de instituții democratice, societatea trebuie să înțeleagă că nu există alternativă față de aceste instituții. Dacă acceptăm acest lucru, cu siguranță pe termen scurt sau mediu se vor rezolva problemele”, a spus el.
Kelemen Hunor a arătat că Uniunea s-a prezentat, joi, la consultările de la Cotroceni, unde a propus soluții, menționând că se poate răspunde la această criză dacă există o agendă clară, care să aibă o soluție pe termen scurt și mediu și una imediată, care să redea încrederea oamenilor că lucrurile se vor schimba.
„Riscul care a dus la acest haos, și există un risc în continuare, datorită acestei mânii resimțite la nivelul societății care să degenereze și nu dorim ca aceste riscuri să degenereze în lucruri nedorite. Ne dorim ca în termen scurt să avem un guvern care să își asume anumite lucruri, care să vină cu soluții pe termen scurt, imediat și să creeze o situație prin care să schimbăm lucrurile pe termen mediu și lung. E nevoie de un compromis din partea partidelor politice, de acceptarea ideii că nu lupta pentru putere e importantă, ci să avem un guvern care să stea în fruntea țării, să controleze situația, să avem un guvern democratic, un premier care să își aleagă membrii guvernului, să prezinte bugetul pe 2016, să gestioneze și problematica legii electorale și să pregătească alegerile de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.
El crede că este nevoie de alegeri anticipate anul viitor, în condițiile în care nu este o soluție ca actualul Parlament să funcționeze încă un an.
„Propunerea noastră este ca alegerile locale și cele parlamentare să fie comasate. Asta e propunerea noastră, agenda noastră care dă speranță oamenilor ca, după alegerile anticipate, să avem un Parlament credibil care să conducă țara în direcția bună. Partidele trebuie să accepte situația și Parlamentul să fie unul care să dea și o nouă Constituție, avem nevoie de descentralizare, de reforme în educație, sănătate, în toate celelalte domenii care funcționează prost”, a menționat președintele UDMR.
Kelemen a arătat că i-a propus, cu câteva luni în urmă, președintelui Klaus Iohannis un contract cu societatea în ceea ce privește sănătatea și învățământul și un pact privind conviețuirea cu minoritățile, documente care trebuie aduse la viață.
„Există foarte multe tensiuni în societate și, mai devreme sau mai târziu, acestea vor duce la explozii în societate. Vocea străzii spune că legea trebuie respectată și același lucru îl spunem și noi”, a afirmat Kelemen.
Kelemen Hunor participă, sâmbătă, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, la ședința de reconstituire a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) după Congresul Uniunii din luna aprilie, manifestare care a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la clubul Colectiv.
În cadrul ședinței se va alege noul președinte al CRU, dar se va adopta și regulamentul de desemnare a candidaților la alegerile locale din 2016.
Marți, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat în Piața Universității din Capitală, animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum și cerând demisiile premierului Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Urmare a acestor ample proteste, premierul Victor Ponta și-a anunțat demisia, fiind urmat de primarul Cristian Popescu Piedone.
Protestele au continuat miercuri, joi și vineri, în Piața Universității ieșind în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat și în marile orașe, cerând schimbarea clasei politice.