Cum și când a cerut România ajutor internațional în tragedia din Colectiv. EXPLICAȚIILE OFICIALE

Cum și când a cerut România ajutor internațional în tragedia din Colectiv. EXPLICAȚIILE OFICIALE
Aeronavă militară Spartan (FOTO: ilustrativ)
Publicat: 07/11/2015, 16:52
Actualizat: 28/11/2015, 16:18

Autoritățile au fost acuzate că au cerut ajutor internațional prea târziu. România ar fi cerut declanșarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene abia joi, în a șasea zi de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit până acum 39 de persoane, după cum a arătat Hotnews.

Sâmbătă, în ședința de Guvern, autoritățile au oferit explicații pentru tardivitatea acestei proceduri. Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a explicat că România nu a cerut declanșarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE. Oficialii au pus această informație pe seama unei „greșeli de comunicare”.

România nu a solicitat declanșarea mecanismului de ajutor pentru dezastre, din două motive: nu se înscria în definiția dezastrelor această tragedie și doi, pașii de urmat erau aceiași și cu mecanismul activat, și cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor și așa cum am spus, resursele financiare nu sunt o prioritate în această situație. Guvernul și-a asumat toate cheltuielile. Dacă este nevoie de lucruri suplimentare, avem resursele”, a spus prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat că autoritățile române au luat legătura cu cei de la Comisia Europeană, în subordinea căreia funcționează acest mecanism, marți. „S-a ridicat problema din discuțiile cu ei că este un caz atipic„, a spus Raed Arafat.

Într-adevăr, din site-ul de prezentare al mecanismului de Protecție Civilă al UE, reiese că acesta este activat de obicei în situații de calamitate, dar și în crize umanitare – a fost activat în criza refugiaților din Siria. România a apelat la acest mecanism, de exemplu, în 2010, în cazul inundațiilor care au afectat întreaga țară. Atunci, țări precum Germania, Austria, Belgia și Ungaria au trimis echipamente care să ajute autoritățile la intervenții.

Raed Arafat a explicat că autoritățile au considerat că este mai rapidă calea discuțiilor directe, bilaterale, cu diverse state, decât activarea imediată a acestui Mecanism european.

Faptul că declanșezi Mecanismul de protecție civilă înseamnă că depui solicitare undeva și aștepți să răspundă alții. Se poate să răspundă, se poate să nu. În ultima vreme, au fost multe cereri care au venit pe criza refugiaților, care este o criză foarte complexă și cu număr mare de oameni și foarte puține țări au răspuns la aceste solicitări. S-a pus problema că este mai bine să discutăm direct cu ambasadele, lucru care s-a întâmplat și nu de joi. Încă de duminică. Și am mers mai departe pe discuția cu ambasadele și cu colegi direct în țările care putea să ne asigure ajutor. Având în vedere că nu s-a pus problema financiară, nu mai era o problemă cine plătește, ne-a rămas numai să găsim locurile. Era mai eficient să vorbim direct”, a explicat Raed Arafat.

Medicul Ioan Lascăr, de la Floreasca, a explicat de altfel că, după cum se poate observa acum, disponibilitatea statelor europene de a oferi ajutor – paturi pentru marii arși, este relaiv redusă – fiecare țară preia maximum 10 pacienți, doar Marea Britanie a anunțat că ar putea prelua 12.

Arafat a arătat că s-a discutat cu medici din Franța, Israel, Germania, Belgia, Olanda, SUA (chiar dacă nu era fezabil să transporți pacienți acolo, din cauza distanței foarte mari). Premierul interimar Cîmpeanu a mai adăugat listei țări precum Ungaria, care și-a anunțat disponibilitatea de prelua 5 arși, chiar sâmbătă dimineață, Austria (unde pleacă deja 2 pacienți), Norvergia și Finlanda (de unde sosesc medici pentru a evalua ce și câți pacienți pot prelua), Marea Britanie (care și-a anunțat disponibilitatea pentru 12 pacienți). La București se află și un medic specialist din Turcia care a evaluat pacienții.

Singura diferență este că prin Mecanism cereai sprijin financiar, or nu era cazul aici și nu era prioritatea noastră. Nefiind stare de dezastru, exact conform definiției, cum ar fi inundații, cutremur, s-a mers pe bilateral„, a subliniat Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Canada se confruntă cu o rată a șomajului record
×