Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bâlbă, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că au fost înlocuite scaunele, au fost schimbate tavanul și pavimentul și a fost cumpărat un aparat de proiecție digital.
„Tavanul și pavimentul au fost schimbate, pavimentul este acum în scări, ceea ce favorizează vizibilitatea. Un alt aspect este înlocuirea scaunelor tip fotoliu cinematografic, cum am avut până acum, cu scaune speciale de planetariu, înclinate la 15 grade fiindcă oamenii trebuie să se uite în sus și trebuie să aibă un scaun corespunzător. În completarea aparatului analogic pe care l-am folosit de ani buni am achiziționat un aparat digital cu care completăm și pe partea științifică și educativă oferta noastră în sensul posibilității examinării mai îndeaproape, mai în detaliu a obiectelor cerești”, a explicat Adrian Bâlbă.
El a afirmat că valoarea totală a investiției este de 130.000 de lei, din fonduri proprii, cea mai mare parte a banilor fiind investiți în achiziționarea aparatului digital.
„Proiectorul a costat 80.000 de lei, iar 50.000 de lei a fost reabilitarea sălii”, a afirmat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
Lucrările au început în luna octombrie a acestui an, fiind încheiate la începutul acestei luni.
El a mai spus că va fi folosit în continuare și proiectul analogic, pe lângă cel digital, și că în urma lucrărilor sala a pierdut zece locuri.
„Numărul locurilor s-a micșorat cu zece pentru că sunt mai late scaunele, dar a crescut confortul. Acum avem 60 de locuri”, a menționat Adrian Bâlbă.
Prețul biletelor este 10 lei pentru adulți, 5 lei oentru elevi și studenți, iar pentru grupuri tariful este de 3 lei de persoană. În prezent, la Planetariu au loc trei demonstrații pe zi.
Planetariul, construit în 1969, a fost primul obiectiv din cadrul Complexul Muzeal de Stiințe ale Naturii, din care mai fac parte Delfinariul, Microrezervația, Observatorul Astronomic, acestea reprezentând atracții pentru turiști în timpul sezonului estival.