Noul serviciu oferit de Microsoft va fi disponibil clienților din UE și țările învecinate din a două jumătate a anului viitor, relatează MarketWatch.
Datele introduse de clienți în softul office pentru Internet al Microsoft și aplicațiile de business vor fi stocate în două centre de date deținute de Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telecomunicații din Germania.
Microsoft va avea acces la datele respective numai dacă va avea permisiunea clienților sau a T-Systems, subsidiara Deutsche Telekom care operează centrele de date.
Dacă T-Systems va acorda accesul, Microsoft va accesa datele doar sub supraveghere.
„Centrele de date din Germania oferă clienților posibilitatea de a alege și încrederea în felul în care sunt manipulate și stocate datele lor”, a declarat directorul general al Microsoft, Satya Nadella.
Microsoft a făcut anunțul la câteva săptămâni după ce Curtea Europeană de Justiție a anulat un acord între SUA și Uniunea Europeană care permitea transferul de date personale ale europenilor în Statele Unite. Curtea a considerat că pactul numit Safe Harbor a încălcat dreptul la confidențialitate, datele fiind expuse activităților de supraveghere ale agențiilor americane.
Aplicații ale Microsoft precum Office 365, Azure și Dynamics CRM Online vor fi oferite prin intermediul centrelor de date din Frankfurt și Magdeburg.
De la dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost contractor al Agenției Naționale de Securitate din SUA, referitoare la activitățile de supraveghere ale instituției, Deutsche Telekom a lansat o serie de produse în scopul protejării utilizatorilor de spionaj, între acestea numărându-se criptarea email-urilor, asigurarea smartphone-urilor și crearea de centre germane de date.
„Investim în centre de date în Germania pentru că standardele de protecție a informațiilor sunt foarte apreciate”, a declarat directorul general al Deutsche Telekom, Tim Hottges, la inaugurarea centrului de date din Magdeburg.
State din afara UE presează la rândul lor marile companii americane din sectorul tehnologiei să stocheze local datele cetățenilor lor. Astfel, o nouă lege din Rusia obligă companii precum Facebook și Twitter să stocheze și să proceseze datele utilizatorilor ruși pe teritoriul țării.