„Omul fără chip” a beneficiat de cel mai complex transplant de față din lume. Cum arată acum pompierul american

„Omul fără chip a beneficiat de cel mai complex transplant de față din lume. Cum arată acum pompierul american
Publicat: 17/11/2015, 12:35

Noul său chip nu prezintă nicio cicatrice aparentă, iar părul a început să îi crească. Operația a avut loc la New York, la jumătatea lunii august. La trei luni după acea intervenție chirurgicală, rezultatul ei pare incredibil.

Patrick Hardison nu mai avea chip. Din 2001, fostul pompier american nu mai avea nici păr pe scalp, nici buze, aproape niciun fragment de nas, nici pleoape, nici urechi, nici chiar canale auditive, distruse complet în timpul unei intervenții a pompierilor din Mississippi într-o clădire cuprinsă de flăcări. Pentru a nu-i speria pe copiii lui, Patrick Hardison le spunea că s-a „luptat cu un urs”. La jumătatea lunii august, a primit o grefă totală de față. Nu a fost prima din lume, desigur, dar acea operație a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operațiile realizate până în prezent pe plan mondial.

Profesorul Eduardo Rodriguez, care a coordonat echipa de medici chirurgi de la clinica NYU Langone din New York, spune că acea operație a reprezentat un pas major făcut înainte pe plan medical.

De la primul transplant parțial de față, realizat în Franța, în 2005, potrivit chirurgului american, tehnicile în domeniu sunt în prezent suficient de avansate pentru a începe operațiile pe răniții de război.

Este pentru prima dată când rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice și neregularități la nivelul feței (cicatricele sunt la nivelul gâtului și craniului), a explicat Eduardo Rodriguez într-o conferință de presă. Acest rezultat a fost obținut grație unei etape de pregătire, ce a constat în extirparea unei cantități importante de țesut, înainte de implantarea noului chip, prelevat de la donatorul David Rodenbaugh, un tânăr artist în vârstă de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală după un accident de bicicletă, produs în cartierul newyorkez Brooklyn în luna iulie.

Chirurgii americani au transplantat și fragmente osoase și au fixat noul chip cu ajutorul unor plăci și șuruburi, pentru a da întregului ansamblu transplantat un aspect simetric și regulat. Grefele de urechi și canale auditive au fost și ele prezentate ca o premieră medicală.

Imaginile cu Patrick Hardison la trei luni după operația din august arată că părul și barba sa au început să crească într-un ritm normal. Capacitatea lui de a vorbi, încă deficitară, ar trebui să se amelioreze, iar fostul pompier american poate deja să se hrănească în mod normal. De asemenea, pacientul poate să clipească, după ce a trăit în ultimii 14 ani fără pleoape.

Aceasta este, de altfel, singura parte a chipului său care prezintă încă un aspect tumefiat. Patrick Hardison va fi din nou operat în ianuarie sau februarie pentru a repara țesuturile din jurul ochilor și al gurii, a anunțat Eduardo Rodriguez. O altă constrângere: pacientul va trebui să ia medicamente imunosupresoare pe parcursul întregii vieți, pentru a elimina reacție de respingere a noului chip.

În contextul în care alți pacienți care au suportat un transplant de față evocă adeseori senzația că părți din acea grefă „atârnă” mult timp după operație, cazul lui Patrick Hardison pare să fie excepțional. În realitate, mușchii feței donatorului au fost suprapuși peste cei ai pacientului. „I-am păstrat expresivitatea”, a spus Eduardo Rodriguez. Rămâne de văzut dacă sensibilitatea chipului va reveni la rândul ei și dacă pacientul va reuși să vadă pe sine atunci când se privește în oglindă.

Recent, Carmen Blandin Terleton, o altă pacientă care a primit un transplant total de față, spunea pentru revista New Scientist, la doi ani după acea operație: „Nu am încă senzația că mă văd pe mine în oglindă”.

În ciuda tratamentelor și a operațiilor care îl așteaptă, medicii spun că Patrick Hardison a trecut deja „un test” important: potrivit NBC, pacientul a mers la cumpărături în mai multe magazine din New York, fără ca nimeni să îl fixeze cu privirea. „Acum sunt doar un tip normal”, a spus fostul pompier, care este tatăl a cinci copii. Optimist, el a făcut următoarea declarație pentru New York Magazin: „Acest chip este al meu”.

Potrivit BBC, Patrick Hardison este profund recunoscător donatorului și medicilor care l-au operat: „Mi-au dat mai mult decât o simplă față. Mi-au dat o viață nouă”.

În 2005, franțuzoaica Isabelle Dinoire – care a suferit răni faciale grave, după ce a fost mușcată de un câine – a făcut istorie, devenind primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant parțial de față.

De atunci, peste 20 de alți pacienți au beneficiat de un transplant parțial sau total de față în diverse clinici din lumea întreagă.

În 2010, un fermier spaniol, identificat doar prin prenumele Oscar, a fost primul pacient care a primit un transplant complet de față. Operația sa a inclus înlocuirea nasului și a buzelor, dar nu și a urechilor și a scalpului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online