Prima pagină » Magazin » Surpriza din Dicționarul Oxford. Care este cuvântul anului 2015

Surpriza din Dicționarul Oxford. Care este cuvântul anului 2015

Surpriza din Dicționarul Oxford. Care este cuvântul anului 2015
Un emoticon - o pictogramă utilizată pentru a exprima în conversațiile online diverse stări și sentimente - care descrie "un chip cu lacrimi de bucurie" a fost ales cuvântul anului 2015 de editorii Dicționarului Oxford, o publicație de referință a limbii engleze, informează wsj.com.

Editorii Dicționarului Oxford au citat dezvoltarea explozivă a „culturii emoticonului” în ultimele 12 luni, ca motiv ce a stat în spatele deciziei de a desemna „chipul cu lacrimi de bucurie” drept cuvânt al anului 2015.

„Trăim timpuri în care scrierea cu alfabetul tradițional întâmpină mari dificultăți în a satisface cerințele comunicării din secolul al XXI-lea, bazate pe viteză și caracteristici vizuale”, a declarat Casper Grathwohl, președintele editurii Oxford University Press. „Nu este surprinzător faptul că un element pictografic precum emoticonul a început să se evidențieze și să umple aceste lacune – este flexibil, imediat și acoperă foarte frumos multe nuanțe. Ca urmare, emoticonul a devenit o formă de comunicare tot mai des folosită, o formă ce depășește barierele lingvistice”, a adăugat Casper Grathwohl.

„Chip cu lacrimi de bucurie” a fost cel mai utilizat emoticon din lume în acest an, potrivit unui studiu realizat de Oxford University Press și SwiftKey, o companie specializată în tehnologie pentru telefoanele mobile.

În 2015, acest emoticon a fost utilizat de patru ori mai mult decât în 2014. În Marea Britanie, „chip cu lacrimi de bucurie” a fost utilizat în 20% din totalul mesajelor care au inclus astfel de simboluri.

Alte cuvinte și expresii care au fost incluse pe lista scurtă a ediției din 2015 pentru cuvântul anului au fost „ad blocker” (software care blochează reclamele pe paginile internet), „refugiat”, „Brexit” (posibilă ieșire a Marii Britanii din UE), „lumbersexual” (tânăr bărbat din mediul urban care poată barbă și cămăși cadrilate) și „sharing economy” (economie colaborativă). O apariție bizară în lista scurtă din acest an este „they” (ei).

„Pronumele «ei» reprezintă unul dintre cele mai comune cuvinte din limba engleză, dar el a apărut recent tot mai mult sub lumina reflectoarelor, grație unui nou sens al său, care se referă la persoanele fără identități de gen binare (persoanele care nu se identifică nici ca femei, nici ca bărbați)”, precizează același comunicat de presă emis de Oxford University Press.

Emoticonul „chip cu lacrimi de bucurie” continuă tendința recentă manifestată de editorii Dicționarului Oxford de a alege cuvântul anului din rândul termenilor asociați cu cultura internetului. În 2012, cuvântul anului a fost „GIF”, iar, în 2013, acel titlu a revenit cuvântului „selfie”.

În 2014, cuvântul anului a fost „vape” – un termen care se referă la acțiunea de a fuma țigări electronice.