UPDATE SÂMBĂTĂ Conform celui mai recent bilanț, anunțat de președintele din Mali, Ibrahim Boubacar Keita, 19 persoane au fost ucise în timpul atacului terorist, iar doi teroriști au fost uciși de trupele de securitate. În atac au fost rănite de asemenea 7 persoane. Un bilanț anterior, prezentat de personalul ONU, arăta că 27 de persoane au murit, printre care se numărau și 5 teroriști.
Printre persoanele ucise se numără o americancă ce lucra la un ONG pentru ajutor umanitar, precum și un ales local belgian.
UPDATE 20.00 Gruparea teroristă „Al-Qaeda în Maghreb-ul Islamic” a anunțat că a participat alături de gruparea lui Mokhtar Belmokhtar, Al-Mourabitoun, la atacul asupra hotelului din Mali.
UPDATE 19.30 Între cele 27 de persoane care au murit se numără și 5 teroriști, conform oficialilor din Mali.
UPDATE 19.00 În hotel se mai află încă teroriști, care se luptă cu militarii malieni și forțele de securitate.
UPDATE 18.40 Toți cei 22 de cetățeni americani din hotel, angajați ai Departamentului Apărării, au scăpat fără să fie răniți, conform Pentagonului.
UPDATE 18.10 Doi teroriști au fost uciși în timpul operațiunii, conform Armatei din Mali, citate de AFP. Conform soldaților ONU, cel puțin 27 de cadavre au fost găsite până acum în hotel, iar căutările continuă.
UPDATE 17.35 Operațiunea de salvare a ostaticilor a luat sfârșit, ei fiind eliberați. Conform AFP, care citează o sursă din serviciul de securitate, sunt 18 morți în urma acestui atac terorist.
Un grup afiliat al Qaeda, din nordul Mali, numit Al-Mourabitoun, a revendicat atacul printr-o postare pe Twitter. Gruparea este formată din arabi și tuaregi.
Gruparea s-a format în urmă cu doi ani în deșertul Sahara și este condusă de fostul luptător al-Qaeda Mokhtar Belmokhtar, conform Reuters. Gruparea teroristă a revendicat mai multe atacuri în regiune. Belmokhtar este responsabil și pentru atacul din 2013 asupra unei rafinării din Algeria, unde lucrau și cetățeni români.
O facțiune care s-a rupt din această grupare și s-a afiliat Statului Islamic este responsabilă pentru atacul asupra minei deținute de Frank Timiș în Burkina Faso, în apropierea frontierei cu Mali, în urma căruia românul Iulian Gherguț, șeful securității minei, a fost răpit. Atacul a avut loc în aprilie 2015.
UPDATE 16.40 Forțele speciale GIGN ale Jandarmeriei franceze au ajuns la hotelul din Mali.
UPDATE 16.10 Forțele armate și de securitate avansează etaj cu etaj în hotel, eliberând pe rând oamenii baricadați în camere. Atacatorii s-ar fi refugiat undeva la etajul 7 al hotelului, conform Reuters.
UPDATE 16.00 În hotel se mai află 138 de persoane, conform ultimelor informații furnizate de grupul hotelier Rezidor. Operațiunii antitero s-au alăturat și forțe speciale ale SUA, conform Comandamentului Armatei SUA în Africa.
UPDATE 14.45 Un martor eliberat din hotel a declarat că i-a auzit pe atacatori vorbind în engleză, conform Reuters. Un alt martor susține că a văzut mai multe persoane ucise în holul de la intrarea în hotel.
UPDATE 14.40 Jandarmeria franceză a confirmat că trupe GIGN, specializate în intervenția antiteroristă, au plecat spre Mali.
UPDATE 14.20 Cei doi sau trei atacatori au sosit la hotel într-o mașină cu numere de înmatriculare diplomatice, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii ONU în Mali.
UPDATE 14.15 12 membri ai unor echipaje Air France au fost eliberați, confirmă compania. De asemenea, 20 de cetățeni indieni se află printre ostatici, a confirmat MAE indian.
UPDATE 13.55 Televiziunea de stat din Mali susține că 80 dintre ostatici au fost eliberați, după ce forțele de securitate au pătruns în hotel.
UPDATE 13.50 Forțele de securitate au intrat în hotel, conform unui martor și unei surse din poliție, citați de Guardian.
Sursa: abamako.com
UPDATE 13.00 Trei ostatici au fost uciși, conform ministrului malian al Securității. În jur de 20 de ostatici au fost eliberați sau au fugit din hotel, conform unui oficial militar malian, citat de AP. Printre cei eliberați se numără 5 membri ai unui echipaj Turkish Airways, dar și un cântăreț din Guinea, Sekouba Bambino.
UPDATE 12.56 Franța, China și Turcia au confirmat că au mai mulți cetățeni printre ostaticii aflați în hotelul din Bamako. Ministerul Afacerilor Externe român a anunțat că face demersuri pentru a afla dacă vreun român se află printre ostatici.
Forțele de securitate locale sunt asistate de cele franceze, însă nu este clar încă dacă au intervenit în interiorul hotelului. Conform unor surse citate de Reuters, teroriștii verifică fiecare etaj al hotelului.
UPDATE 12.18 Mai mulți ostatici au fost eliberați, printre care se numără cei care au putut recita versete din Coran, au declarat surse pentru Reuters.
Potrivit reprezentanților hotelului, care este frecventat de cetățeni străini, doi bărbați înarmați au luat ostatici 140 de clienți și 30 de angajați.
Soldații din Mali, ajutați de trupele ONU, au înconjurat hotelul în care se desfășoară luarea de ostatici, care nu a fost revendicată deocamdată.
„Săptămâna aceasta a fost o delegație mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako”, a declarat Olivier Saldago, purtător de cuvânt al Misiunii ONU de stabilizare în Mali (MINUSMA).
Saldago a precizat că forțele MINUSMA îi ajută în prezent pe soldații din Mali în teren.
Anterior, o sursă din forțele de securitate și un martor au declarat pentru Reuters că persoane înarmate au atacat vineri dimineață un hotel de lux frecventat de cetățeni străini și se pare că au luat ostatici.
Hotelul Radisson Blu este situat la vest de centrul orașului, într-un cartier în care se află sediile unor ministere și ale unor misiuni diplomatice.
„Au fost focuri de armă dimineață devreme. Se pare că este o tentativă de luare de ostatici. Poliția este acolo și izolează zona”, a declarat sursa din domeniul securității.
Potrivit unor martori din zonă, poliția a înconjurat hotelul și a blocat drumurile care duc spre cartier.
Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter că este la curent cu operațiunea armată de la hotelul Radisson și i-a sfătuit pe cetățenii americani să rămână în case.
Nordul statului Mali a fost ocupat în 2012 de luptători islamiști, unii având legături cu Al-Qaida. Deși aceștia au fost eliminați în urma unei operațiuni militare condusă de Franța, violențele sporadice continuă.