O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene contactată de Reuters susține că executivul comunitar nu a primit încă propuneri oficiale în direcția creării unei astfel de zone care să instituie verificări de documente la granițele cu unele state aflate deja în perimetrul actualului spațiu Schengen.
Ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, a declarat joi, într-o conferință de presă care a avut loc la Berlin, că omologul său olandez a lansat această propunere și într-o întrevedere cu el, dar a ținut să menționeze că Germania nu a fost receptivă. „Principalul nostru scop politic trebuie să fie acela al bunei funcționări a zonei Schengen ca întreg. Orice altceva reprezintă considerații suplimentare”, a spus acesta.
Planul discutat de olandezi este unul diferit de cel al Franței care urmărește introducerea controalelor sistematice în cadrul zonei Schengen, ca o măsură de precauție care vine după atacurile de la Paris. Spațiul „mini-Schengen” ar include Austria, Germania, Belgia, Luxemburg și Olanda și ar presupune înființarea unor tabere pentru migranți în afara acestor limite, arată un raport publicat în ziarul olandez De Telegraaf.
Ministrul de Externe olandez, Bert Koenders, a confirmat în parte aceste informații pentru publicația citată, dar a specificat că sunt luate în calcul și alte măsuri.
„Olanda, dar și alte state, discută despre soluții multiple și diferite. Discutăm în mod curent cu țări care au puncte de vedere similare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului olandez al Justiției, care supraveghează politicile privind imigrația. Aceasta a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Liderul grupului parlamentar Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, al primului-ministru Mark Rutte, a declarat miercuri că susține ideea creării unei zone „mini-Schengen”, în vreme ce omologul său din structurile Partidului Laburist a susținut că întrevede „complicațiile și obstacolele” unui asemenea plan. Laburiștii au menționat că ar putea susține o asemenea inițiativă doar în condițiile în care politica europeană în privința frontierelor „continuă să eșueze”.
Aceste discuții vin pe fondul celei mai mari crize a migrației cu care se confruntă Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și al atentatelor teroriste din ultima perioadă care au zguduit întregul continent.