Prima pagină » Știri externe » Răsturnare de situație în cazul femeii bănuite că s-a aruncat în aer în timpul asaltului din Saint Denis. Care au fost ultimele cuvinte înainte de explozie

Răsturnare de situație în cazul femeii bănuite că s-a aruncat în aer în timpul asaltului din Saint Denis. Care au fost ultimele cuvinte înainte de explozie

Răsturnare de situație în cazul femeii bănuite că s-a aruncat în aer în timpul asaltului din Saint Denis. Care au fost ultimele cuvinte înainte de explozie
Hasna Aitboulahcen femeia care a murit în asaltul de la Saint Denis nu ar fost kamikaze, așa cum se credea inițial, au declarat surse din poliție, citate de Le Figaro.

În vârstă de 26 de ani, era originară din Clichy-la Garenne, o suburbie a Parisului, fiind membră a unei familii de imigranți marocani.  Povestea ei s-a încheiat în dimineața de miercuri, 18 noiembrie, într-un bloc din cartierul Saint-Denis, când peste 100 de polițiști francezi au efectuat un raid antiterorist la locuința unde aveau informații că s-ar ascunde Abdelhamid Abaaoud, suspectat că ar fi fost cel care a orchestrat atacurile teroriste comise vineri noaptea în Paris.

În urma asediului care a durat 7 ore, 3 persoane și-au pierdut viața, printre care Abaaoud Abdelhamid și Hasna Aitboulahcen. În timpul raidurilor de la Saint-Denis Aitboulahcen a apărut la o fereastră, strigând „ajutor, ajutor”. Polițiștii i-au ordonat să stea nemișcată în caz contrar va fi împușcată dar ea s-a întors în interiorul clădirii.

Ultimele vorbe ale femeii au fost captate pe o înregistrare, urmate de zgomote de gloanțe și o explozie.
„Unde este prietenul tău?” întreabă un ofițer de poliție
„Nu e prietenul meu!” se poate auzi răspunsul lui Aitboulahcen, cu un amestec de furie și groază în voce.
„Unde e?”, întreabă din nou ofițerul, însă femeia insista: „Nu e prietenul meu!”


Autoritățile franceze au declarat că acest schimb de replici a avut loc cu cateva momente înainte ca Aitboulahcen să își detoneze vesta cu explozibili, aruncându-se în aer. Ulterior, părți din corpul femeii au fost găsite pâna și pe o mașină de poliție parcată în fața clădirii.

Declarațiile vecinilor ei, prezentate în Le Republicain Lorrain, o descriu pe Hasna ca un copil extrovertit și puțin confuz. Aceasta obișnuia să consume alcool și nu părea a avea ceva în comun cu radicalismul islamic.

Tatăl ei spunea despre ea că Hasna „critica totul. Trăia în lumea ei. Nu era interesată de studierea religiei deși am încercat să o îndrum. Era în permanență pe telefon, se uita mereu pe Facebook și WhatsApp (…) Nu am văzut-o să deschidă vreodată Coranul”.

Fratele femeii spunea într-o declarație pentru presă că femeia ”nu a manifestat nici un interes față de religie și a început să-și acopere fața cu un val acum o lună”.

Un vecin, Hassane, în vârstă de 62 de ani, o descrie ca fiind „băiețoasă”, îmbrăcată mereu în blugi și hanorac. ”Nu îi era frica de nimeni. Era ca un mic soldat. Era saritoare și mă ajuta să car cumpărături grele. Nu pot sa cred că face parte din această sectă”

Alte persoane din anturajul femeii o descriu ca „o ființă extrovertită care obișnuia să consume alcool” și fusese poreclită ”cowgirl” pentru obiceiul ei de a purta constant pălării de cowboy.

Cu trei săptămâni în urmă, Aitboulahcen a plecat de la locuința mamei sale aflată într-o suburbie la nord-est de Paris. Apoi, duminică, la 2 zile după atacurile teroriste din Paris ea și-a sunat tatăl.

Acesta a povestit presei că „duminică, în jurul orei 19, ea m-a sunat după ce încercasem eu să o contactez în prealabil. Vocea ei suna ca și cum Hasna renunțase la propria ei viață. Undeva în perioada aceasta ea s-a radicalizat”.

Pe pagina ei de Facebook aceasta putea fi observată purtând un niqab, având câteva arme de foc și avea scrise mesaje în care o lăuda pe Hayat Boumeddienne – soția lui Amedy Coulibaly, care a luat parte la atacul asupra supermarketului evreiesc din Paris din luna ianuarie . După ce a încercat, fără succes, să călătorească în Siria să se alăture ISIS Hasna Aitboulahcen „și-a oferit serviciile pentru a comite atacuri teroriste în Franța”, potrivit unor surse din poliția franceză.

În aceeași perioadă a fost plasată sub „supraveghere triplă” de serviciile de informații franceze, judecatori și polițiști pentru droguri și activități teroriste. O supravegheau inclusiv serviciile secrete marocane care au identificat-o pe Aitboulahcen ca fiind implicată în atacurile de la Paris.

Aitboulahcen a fost chiar directoare a unei firme de construcții numită Beko, înființată în 2011 la Épinay-sur-Seine. Firma a intrat în lichidare în 2014.

Citește și