Fostul ministru al Apărării, Hervé Morin, estimase joi că „un francez din doi provenind din teatrele de operațiuni din Siria sau Irak nu făcea obiectul niciunei urmăriri judiciare, nici măcar al unei convocări atunci când pătrundea pe teritoriul francez”. El a cerut, în consecință, „inflexiuni drastice” ale politicii de securitate internă a Franței, în special „o convocare” obligatorie „în fața judecătorului” și un sistem de control, eventual prin „utilizarea de brățări electronice”.
Ministerul Justiției a răspuns că atunci când „o persoană se întoarce din Siria sau Irak, acest lucru face obiectul fie al unei preluări a cazului de către serviciile de informații dacă urmărirea de ordin administrativ pare mai eficace (cum ar fi identificarea complicilor), fie al unei proceduri judiciare (anchetă de supraveghere, colectarea probelor, arest preventiv dacă elementele sunt suficiente pentru a desfășura urmăriri)”. Dar, „bineînțeles, numărul de persoane care intră și rămân neidentificate nu poate fi prin definiție cunoscut”, a adăugat aceeași sursă.
„La sfârșitul lui 2014, numărul total de proceduri deschise în timpul anului în ceea ce privește acest conflict antiterorist (anchete și informații judiciare) era de 110 (131 de inculpați), potrivit Ministerului de Justiție. „La finalul lui 2013 erau doar 34 de proceduri deschise (20 de inculpați). Începând cu finalul lui 2013, sunt aproximativ 100 de proceduri deschise anual în acest conflict, și aproximativ alți o sută de inculpați”.
În prezent, 188 de proceduri judiciare aflate în legătură cu Siria sunt în curs de desfășurare la polul antiterorist din Paris”, potrivit aceleași surse.