La finalul unei întâlniri de peste o oră și jumătate, „cele două părți au subliniat unitatea punctelor de vedere dintre Moscova și Teheran cu privire la caracterul inadmisibil al încercărilor externe de a dicta scenarii de soluționare politică” a conflictului din Siria, a declarat Dmitri Peskov, un purttor de cuvânt al Kremlinului.
Potrivit unor imagini retransmise de postul de televiziune Rosia-24, Putin a declarat în cadrul întâlnirii că „nimeni nu poate și nu trebuie să impună din exterior poporului sirian vreo formă de guvernanță a statului lor sau să-i spună cine trebuie să-l conducă. Numai poporul sirian este cel în măsură să decidă acest lucru”.
Aceasta este o respingere clară a poziției Statelor Unite, Franței, Arabiei Saudite și Turciei, care reclamă plecarea președintelui Bashar al-Assad de la putere..
În prima vizită în Iran din ultimii opt ani, Putin s-a dus imediat ce a sosit la reședința liderului suprem. El i-a făcut cadou unul dintre cele mai vechi manuscrise ale Coranului.
Ayatollahul Khamenei este cea mai înaltă autoritate politică și religioasă din Iran, dar și comandantul suprem al armatei. Cei doi lideri nu s-au mai văzut din 2007.
Rusia și Iranul au permis armatei siriene să recâștige teren în fața rebelilor.
Rusia efectuează de la 30 septembrie o campanie aeriană împotriva grupărilor rebele din Siria și și-a intensificat bombardamentele contra pozițiilor organizației jihadiste Statul Islamic (SI).
Iranul oferă la rândul, său o asistență militară regimului al-Assad, prin intermediul unor „consilieri” și „voluntari” pe teren – dintre care peste 50 au fost uciși în ultima lună și ceva.
Conflictul din Siria s-a soldat începând din 2011 cu peste 250.000 de morți.
Reunite la Viena, la mijlocul lui noiembrie, aproximativ 20 de puteri – inclusiv Rusia, Statele Unite și Iranul – și-au stabilit ca obiectiv ambițios să se ajungă la negocieri de pace până la 1 ianuarie, însă între ele continuă să existe disensiuni cu privire la soarta lui Bashar al-Assad.
Potrivit lui Ali Khamenei, „planul pe termn lung al americanilor este să domine Siria și apoi să preia controlul asupra regiunii”. Aceasta este, în opinia sa, „o amenințare (…) mai ales la adresa Rusiei și Iranului”.
El a apreciat că Bashar al-Assad „este președintele legal ales de către poporul sirian”, iar „Statele Unite nu au dreptul să ignore acest vot și această opțiune”.
Dacă „teroriștii nu sunt aneantizați (…), își vor extinde activitățile distrugătoare în Asia Centrală și în alte regiuni”, a conchis el, citat pe site-ul său oficial.
Statul Islamic, care ocupă teritorii vaste în Siria și Irakul vecine, a revendicat, de asemenea, numeroase atentate sângeroase în străinătate, inclusiv pe cele de la Paris de pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți, și împotriva unui avion rusesc, în Sinaiul egiptean, pe 31 octombrie, soldat cu 224 de morți.
– Cooperare militară strânsă
După întâlnirea cu liderul suprem, Putin a participat, la Teheran, la un summit al țărilor exportatoare de gaze naturale, la care au asistat alți opt președinți și șefi de guverne.
Rusia și Iranul și-au restrâns relațiile în ultimii ani, în cadrul unei importante cooperări economice și militare, așa cum arată de altfel și un recent contract privind livrarea până la sfârșitul anului de către Rusia, Iranului, a unor sisteme de rachete pentru apărarea antiaeriană de tip S-300.
Înainte de vizita la Teheran, Putin a ridicat interdicția vânzării și livrării de material tehnologic legat de domeniul nuclear – către instalațiile nucleare iraniene Fordo și Arak -, conform acordului nuclear încheiat în iulie de către Iran cu marile puteri, inclusiv Rusia.
Teheranul și Moscova au totodată în comun faptul că se află printre principalii producători de gaze naturale din lume.
„Gazele naturale sunt carburantul cel mai accesibil, cel mai avantajos din punct de vedere economic și cel mai pur din punct de vedere ecologic”, a declarat președintele rus în intervenția sa la summitul Forumului Exportatorilor de Gaze Naturale, o organizație din care fac parte 12 țări.
La finalul unei întâlniri cu omologul său iranian Hassan Rohani, Putin a confirmat că Moscova este „pregătită să acorde un credit în valoare de cinci miliarde de dolari Iranului” în vederea dezvoltării relațiilor comerciale dintre cele două țări.