În Grecia – o țară cu o lungă istorie în privința violențelor motivate politic și afectată de cea mai dură criză economică din ultimele decenii – au loc frecvent atacuri ce vizează bănci, politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri.
Explozia de marți, despre care poliția crede că a fost provocată de grupări de gherilă interne, este primul atac de acest tip de când a venit la putere premierul Alexis Tsipras, în inauarie.
Dispozitivul, declanșat cu ceas și plasat într-un rucasc lângă intrarea în birourile Hellenic Business Federation, a detonat către ora locală 3.30 (5.30, ora României). Un apel anonim a avertizat un ziar, cu aproximativ 30 de minute înainte de explozie, a declarat un oficial din cadrul poliției sub protecția anonimatului.
Martori au văzut geamuri pe caldarâm într-unul dintre cele mai aglomerate cartiere din Atena, la câțiva pași de Piața Sintagma, situată în fața Parlamentului, într-o zonă înțesată de cafenele, bănci și magazine.
Poliția a izolat o zonă în jurul clădirii, iar o echipă de geniști a examinat scena.
Atacuri cu bombe artizanale și incendiare s-au multiplicat în Grecia începând din 2010, când Atena a doptat primele măsuri de austeritate – precum creșterea taxelor și impozitelor, tăieri de salarii și pensii – în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii Europene (UE) și Fondului Monetar Internațional (FMI).
Atena a fost de acord, în iulie, să continue să implementeze măsuri de austeritate în schimbul unui al treilea împrumut.