Prima pagină » Știri » Primarul interimar Ștefănel Marin, DEMIS prin votul consilierilor generali

Primarul interimar Ștefănel Marin, DEMIS prin votul consilierilor generali

Primarul interimar Ștefănel Marin, DEMIS prin votul consilierilor generali
Primarul interimar Ștefănel Marin a fost demis din funcție, marți, prin votul consilierilor generali, la două luni după ce a fost desemnat în locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupție.

Pentru schimbarea din funcție a primarului interimar Ștefănel Marin (UNPR) au votat 37 de consilieri generali. Alți cinci consilieri au votat „împotrivă”, iar trei s-au abținut.

Ședința extraordinară convocată marți de consilierii generali avea pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, respectiv cel privind aprobarea unui nou Regulament de organizare și funcționare a CGMB.

În timpul ședinței, consilierul PNL Richard Radu a propus includerea pe ordinea de zi și a proiectului de hotărâre privind schimbarea primarului interimar. Richard Radu a arătat că multe dintre prevederile din Acordul pentru București nu au fost îndeplinite, deși Ștefănel Marin a semnat acest document atunci când a fost desemnat în funcție, în 15 septembrie, după suspendarea primarului Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupție.

Consilierii au aprobat includerea pe ordinea de zi a proiectului, cu 39 de voturi „pentru”, trei împotrivă și o abținere. Proiectul a fost apoi luat în discuție de către consilierii generali.

Consilierul general Lucian Iliescu a spus că, în urmă cu două luni, când Ștefănel Marin a fost desemnat ca primar interimar, colegii din CGMB spuneau că este tânăr, energic și trebuie sprijinit, iar afirmă că acesta nu mai este bun să ocupe funcția.

„Ușor-ușor, transformăm ședința CGMB într-o ședință cel puțin ieftină. Voi acum două luni ați votat un om spunând că este tânăr, ambițios și trebuie sprijinit. Subit, veniți și spuneți că nu mai este bun? Ce s-a întâmplat între timp? Nu a răspuns la telefon? Îmi pare rău că Ștefănel a ales să nu fie prezent și nu a venit să spună de ce se cere demiterea. Domnule Darabont, cum spuneți că susțineți majoritatea, când fără vot PSD nu exista majoritate? Nu poți spune după două luni despre un om că a făcut sau nu a făcut treabă”, a mai spus Lucian Iliescu.

Și consilierul general Doru Giugula (PSD) a arătat că era bine ca Ștefănel Marin să fie prezent la ședința de marți a CGMB, pentru a-și spune punctul de vedere.

„Este foarte clar că i-am pus în cârcă niște lucruri și nu știu dacă a putut să le ducă. Trebuia să ne spună dacă a promovat grupuri de interese mafiote sau s-a opus grupurilor mafiote și acesta este motivul pentru care îl schimbăm”, a spus Giugula.

Liberalii din CGMB au susținut că primarul interimar al Capitalei „trebuie să plece imediat pentru că nu este capabil să administreze problemele grave ale Bucureștiului”, susținând că orice zi pe care Ștefănel Marin o mai petrece la conducerea Primăriei Generale „înseamnă o întârziere în soluționarea problemelor existente”.

PNL îl acuză pe primarul general interimar că ar fi „întârziat nejustificat” adoptarea bugetului RADET, „măsură minimală care să permită continuarea activității Regiei”, și că nu a reușit să găsească o soluție în ceea ce privește corelarea prețului gigacaloriei reglementat de ANRSC și prețul pe care Primăria îl plătește regiei.

De asemenea, liberalii îl acuză pe primarul interimar că nu a pus în aplicare punctul din Acordul pentru Bucureșteni privind auditul la nivelul Primăriei, susținând că, „în ciuda hotărârii de Consiliu General care îi permite și îl însărcinează pe Primarul Capitalei să contracteze servicii de audit, nici până în prezent nu avem o situație a implementării acestei decizii”.

În rândul nemulțumirilor liberalilor cu privire la activitarea primarului interimar se numără și faptul că primarul UNPR ar refuza să publice contractele de achiziții publice, dar și faptul că Ștefănel Marin „nu a propus și nu a luat nici o măsură concretă” privind RATB.

Surse politice declarau de luni, pentru MEDIAFAX, că primarul general interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, ar putea fi destituit din funcție prin votul consilierilor generali ai PSD și PNL, însă precizau că cele două partide nu s-au înțeles și asupra unui înlocuitor.

Potrivit surselor citate, discuțiile pentru destituirea primarului interimar din partea UNPR au început în urmă cu aproape o săptămână, după ce acestuia i-au fost aduse mai multe critici, atât în spațiul public, cât și în rândul partidelor reprezentate în Consiliul General al Muncipiului București.

Consilierul general UNPR Ștefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei pe 15 septembrie, după ce a fost numit viceprimar în locul lui Cornel Pieptea (PNL), care a demisionat. Celălalt viceprimar, Dan Darabonț (PSD), a anunțat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar, consilierii PSD fiind minoritari. După desemnarea lui Marin primar interimar, Pieptea a ocupat din nou poziția de viceprimar lăsată vacantă de cel dintâi.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după ce instanța a decis definitiv arestarea preventivă a acestuia, pentru luare de mită. Recent, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată, acesta fiind în arest la domiciliu.

Citește și