„Nu putem lua măsuri doar în Franța, în Germania, în Europa”, a spus Hollande în timpul unei conferințe de presă comună cu Merkel. „Trebuie să acționăm chiar la sursă”, a adăugat el.
Președintele francez a spus că speră ca Germania să se poată „angaja mai mult” în lupta împotriva grupării Stat Islamic în Irak și Siria.
Berlinul nu a exclus oferirea de ajutor militar Franței. Au existat speculații că Merkel ar putea oferi avioane germane de luptă pentru a susține misiunea, însă aceasta a fost rezervată în a face o promisiune concretă în acest sens, în timpul declarațiilor de presă.
„Trebuie să luptăm cu mijloace militare împotriva rețelei Stat Islamic”, a spus Merkel, promițând să facă tot ce este posibil pentru a sprijini Franța în lupta împotriva terorismului.
În timpul discuțiilor cu Merkel, Hollande a salutat o decizie anunțată anterior de ministrul german al Apărării, care implică trimierea de trupe în Mali, acțiune ce are drept scop relaxarea presiunilor militare asupra Franței.
„Vă împărtășim durerea”, i-a spus Merkel lui Hollande. „Acesta nu este doar un atac asupra Parisului, este un atac la modul nostru de viață”.
Hollande a condus în această săptămână o campanie diplomatică pentru a face apel la acțiuni militare suplimentare împotriva rețelei Stat Islamic, care a revendicat atacul terorist de acum două săptămâni, care a avut loc la Paris. Parlamentul francez a votat pentru continuarea raidurilor în Siria, care au început în luna septembrie. Franța a condus, de asemenea, raiduri în Irak din anul 2014, iar premierul Manuel Valls a declarat că până acum au fost lansate 300 de misiuni aeriene.
Hollande s-a întâlnit în acestă săptămână cu premierul britanic, David Cameron, și cu președintele american, Barack Obama. Acesta va avea întruniri în zilele următoare și cu premierul italian, Matteo Renzi, și cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unui efort de a forma o coaliție internațională extinsă.