Prima pagină » Sănătate » Un studiu condus timp de 40 de ani confirmă: cafeaua are efecte benefice

Un studiu condus timp de 40 de ani confirmă: cafeaua are efecte benefice

Un studiu condus timp de 40 de ani confirmă: cafeaua are efecte benefice
Un om de știință de la Harvard care a studiat efectele cafelei timp de 20 de ani explică de ce această băutură este uimitoare.

Frank Hu a terminat recent un studiu condus timp de 40 de ani despre efectele cafelei asupra corpului uman. Studiul a descoperit că băutorii de cafea prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare și neurodegenerative, precum și de sinucidere.

Cercetarea a început în 1976 și a implicat aproape 210.000 de oameni.

Mai multe generații de cercetători au lucrat la studiu, iar Hu, cercetător și profesor la Harvard, s-a alăturat în 1996.

„Cafeaua este cu siguranță o băutură foarte complexă”, spune Hu. El adaugă că pe lângă cofeină, aceasta conține sute sau chiar mii de compuși bioactivi. Beneficiile cafelei pentru sănătate derivă nu doar din câțiva compuși, ci mai degrabă din efectele sinergice ale diferiților compuși, minerale și antioxidanți.

În timp ce mulți oameni se gândesc la cafeină atunci când se referă la cafea, atât cea normală cât și cea decafeinizată au aceleași efecte când vine vorba de boli de sânge și diabet.

Frank Hu menționează și că este foarte greu să studieze efectele cafelei pentru că mulți oameni sunt și fumători, scrie Business Insider.

„Am observat că beneficiile cafelei sunt mai accentuate sau evidente la oamenii care nu fumează”, spune acesta. „Cu alte cuvinte, fumatul maschează potențialele beneficii ale consumului de cafea și este foarte important să separăm efectele cafelei de fumat”.

În completarea noului studiu al lui Hu, care are zece co-autori, cercetările anterioare au arătat că un consum regulat de cafea este asociat cu un risc scăzut de diabet, boli cardiovasculare, boala Parkinson și boli ale ficatului, inclusiv cancer hepatic. Acesta este asociat și cu un risc scăzut de depresie și de suicid, ajută corpul să metabolizeze zahărul din sânge și poate să reducă inflamațiile.

El atenționează că efectele diferă în funcție de corpul fiecăruia și recomandă un consum moderat.

Autor

Citește și