Turcia procură petrol și gaze naturale de la surse cunoscute, iar cei care acuză țara că ar cumpăra aceste resurse de la Statul Islamic este necesar să-și dovedească acuzațiile, a declarat joi Erdogan.
Președintele turc a spus, într-un discurs pe care l-a susținut în fața unui grup de oficiali la Ankara, că Turcia adoptă măsuri în vederea stopării traficului cu petrol la frontiere – o sursă-cheie de venit pentru gruparea jihadistă.
El i-a provocat pe cei care susțin contrariul „să o dovedească”, subliniind că sunt nisște „calomniatori”.
Asemenea afirmații sunt „rușinoase”, a apreciat președintele turc, subliniind că Rusia este cel mai important furnizor în domeniul energetic al Turciei.
Turcia luptă în mod activ împotriva SI, a insistat Erdogan, subliniind că Ankara a arestat „mii” de presupuși militanți SI în ultimii ani.
Erdogan a apărat doborârea avionului rusesc la frontiera Turciei cu Siria, marți, insistând că a fost „un răspuns automat”, conform cu regulile turce de angajament.
Statul Islamic, prezentat de către oficiali americani drept cea mai bogată grupare teroristă jihadistă, se finanțează în mare parte de pe urma câmpurilor petroliere pe care le-a cucerit de la Guvernul sirian. Gruparea teroristă vinde petrol prin rețele de contrabandă mai vechi, potrivit unor experți și oficiali.
Guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad a cumpărat petrol de la SI, acuza anul trecut un oficial din cadrul Trezoreriei americane.
Statele Unite au folosit instrumente financiare și militare împotriva SI, care a revendicat luna aceasta atacurile coordonate de la Paris, soldate cu 130 de morți.
Luna trecută, militarii americani au lansat o campanie aeriană – „Tidal Wave II” – care se concentrează asupra instalațiilor petroliere din Siria asupra cărora gruparea deține controlul.
Oficiali în domeniul Apărării estimează că SI a obținut până în octombrie 47 de milioane de dolari din vânzarea de petrol, iar campania americană a redus acest volum cu aproximativ 30%, potrivit Reuters.