„Cele două părți își vor pune în aplicare imediat, așa cum au convenit, cooperarea activă în privința migranților care nu au nevoie de o protecție internațională, împiedicând intrările în Turcia și în UE, asigurând punerea în aplicare a dispozițiilor bilaterale de readmisie și trimițând înapoi, în mod rapid, migranții care nu au nevoie de o protecție internațională, către țările lor de origine”, se precizează în acest proiect, consultat de Reuters.
În schimb, Turcia va primi un ajutor inițial în valoare de trei miliarde de dolari menit să contribuie la gestionarea situației migranților care se află pe teritoriul său. Această sumă va putea să fie revizuită ulterior, în funcție de evoluția situației.
UE va deschide – în decembrie – următorul capitolul de negocieri cu privire la aderarea Turciei, un proces aflat în impas din 2005, și va pregăti alte capitole de negociere în primele trei luni din 2016.
Uniunea va acționa în vederea ridicării – în octombrie 2016 – a restricțiilor existente în privința eliberării de vize cetățenilor turci care doresc să călătorească în Europa, dacă Guvernul de la Ankara respectă anumite criterii prevăzute într-o foaie de parcurs care a fost aprobată.
Acest proiect de concluzii este susceptibil să fie modificat în urma discuțiilor premierului Ahmet Davutoglu cu cei 28 de șefi de stat și de guverne, în cadrul reuniunii de trei ore care a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României).
Aproape un milion de persoane, provenind din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, care fug din calea războiului din Siria, au ajuns anul acesta în țări din Uniunea Europeană. Este vorba despre cel mai mare aflux de refugiați de la al Doilea Război Mondial și până în prezent.