Potrivit ziarului, câteva sute de activiști, cu fețe acoperite, dintre care unii au aruncat cu proiectile, înfruntau polițiști, care au răspuns cu gaze lacrimogene, în apropiere de Place de la République.
Către ora locală 16.15 (17.15, ora României), după ce situația s-a mai calmat, prefectul poliției Michel Cadot a anunțat că au fost operate 50 de arestări.
Însă acest număr a fost revizuit rapid în creștere. Către ora locală 16.30 (17.30, ora României), au fost anunțate aproximativ 100 de arestări.
Un manifestant a fost rănit ușor, a precizat prefectul.
Forțele de ordine procedau la verificarea identității a 200-300 de persoane, încercuite de către membri ai Companiilor Republicane de Securitate (CRS).
Stația de metrou République a fost închisă.
Acești manifestanți – câteva mii de persoane care au înfruntat interdicția decretată în cadrul stării de urgență după atacurile de la 13 noiembrie – s-au adunat în mod pașnic în piață, începând de duminică la prânz, răspunzând unui apel în vederea formării unui lanț uman.
Însă o parte dintre ei, unii cu fețele acoperite cu eșarfe sau glugi, s-au grupat duminică după-amiaza pe bulevardul la République, denunțând o „Stare de urgență. Stat polițienesc. Ni se ia dreptul de a manifesta”.
– „Mici grupuri violente”
Un baraj a fost format de către forțele de ordine. Grupuri mici au încercat să-l forțeze, potrivit lui Cadot. „Grupuri mici, violente, au atacat forțele de ordine cu proiectile” precum „lumânări și chiar o bilă de pétanque”, a adăugat prefectul poliției.
Membri din cadrul CRS au răspuns cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Activiști pașnici, care agitau un steag-curcubeu, au cerut să nu se mai arunce cu „proiectile”. „Alege-ți tabăra”, le-a răspuns un membru Black Bloc. „Tu manifestezi cum vrei, eu manifestez așa”, a spus alt manifestant, huiduit în timp ce spărgea o pubelă. Membri CRS i-au respins cel puțin în două rânduri, după care au revenit pe poziții.
În apropiere de canalul Saint-Martin, în spatele Pieței Republicii, „echipe CRS aleargă după manifestanți. Unii au fost bătuți măr”, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter un jurnalist de la postul Europe1.
Într-o reacție față de ciocnirile din Place de la République, ministrul francez de externe Laurent Fabius, președintele Conferinței ONU pe tema modificărilor climatice (COP 21), a apreciat că „acest lucru arată că decizia de a interzice manifestații mari era îndreptățită”.
– „80 de furioși cu cagule, îmbrăcați în negru”
Un purtător de cuvânt al Europe Écologie Les Verts (EELV), Julien Bayou, prezent în piață, a declarat că se află acolo „pentru a supraveghea și a fi de față în cazul în care există provocări” din partea poliției.
„Sunt vreo 80 de furioși, cu cagule, îmbrăcați în negru. Sunt furioși pentru că a fost interzisă manifestația. Dacă ar fi fost autorizată, ar fi fost 40. Acest lucru prezintă o imagine catastrofală a mitingului, care este în principal un miting pașnic”, a declarat Bayou pentru un jurnalist de la AFP.
Manifestanți au format un lanț uman în jurul statuii din Place de la République, pentru a proteja flori, lumânări și scrisori depuse într-un omagiu față de victimele atacurilor de pe 13 noiembrie.
Un elicopter aparținând Jandarmeriei a survolat arondismentul al XI-lea, în apropiere de sectorul cuprins între bulevardul Voltaire și bulevardul Richerd-Lenoir, către ora locală 15.30 (16.30, ora României), după care s-a îndreptat către bulevardul Parmentier și Place Voltaire.