Prima pagină » Cu Gândul La Fericire » Ce loc ocupă România în TOPUL FERICIRII în lume

Ce loc ocupă România în TOPUL FERICIRII în lume

Ce loc ocupă România în TOPUL FERICIRII în lume
România ocupă primul loc la capi­to­lul costuri pentru construirea unei autostrăzi, la nivelul de aglomerare a locuințelor și la evoluția vân­ză­rilor din retail. Acești indicatori sunt printre cei foarte puțini cu care economia locală se poa­te „lăuda" pe scena euro­peană sau globală, pen­tru că la majoritatea reperelor care dau valoa­re unei țări din punctul de vedere al competitivi­tății România încă este codașă.

Doar retailul mai oferă puțină speranță pieței locale, semn că puterea de cumpărare a românilor a crescut sau că au căpătat siguranță în mersul so­cietății. De altfel, economia locală a avut a șasea cea mai bună evoluție economică din UE în tri­mes­trul al doilea al acestui an (față de 2014), respectiv de 3,4%, devansând țări precum Slovacia și Spania.

Totuși, România încă se află pe poziția pen­ulti­mă a topului țărilor UE în funcție de salariul mi­nim brut pe care angajații îl primesc (de peste 230 de euro/lună), în timp ce, în medie, un luxem­bur­ghez câștigă aproa­pe 2.000 de euro brut pe lu­nă. Aceeași poziție o ocu­păm și în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor (de 7.500 de euro în 2014) și nici măcar pe agri­cul­tură nu ne mai putem baza, cel puțin nu în prezent. În ur­mă cu doi ani România era cel mai mare producător de floa­rea-soa­relui din Uniunea Europeană, iar acum volu­mul de floarea-soarelui produs ne duce pe locul trei, în mare parte și din cauza vremii nefavorabile.

România a reușit să intre în topul primelor zece țări din Uniunea Europeană care au avut cea mai bună creștere economică în al doilea trimestru al acestui an față de aceeași perioadă a lui 2014, clasându-se pe locul cu numărul șase. În același timp însă, PIB-ul pe cap de locuitor este aproape cel mai mic din întreaga Uniune Europeană, doar bulgarii având o putere de cumpărare mai scăzută, iar România deja este „abonată” la penultimul sau chiar ultimul loc din UE sau din lume atunci când vine vorba de investiții în cercetare și dezvoltare, în educație, sănătate și salarii sau la capitolul absorbție de fonduri europene. Totuși, băgăm cei mai mulți bani în autostrăzi și avem cele mai aglomerate case. (La acest articol au contribuit Corina Mirea, Bogdan Alecu, Mădălina Panaete, Dana Ciriperu, Bogdan Cojocaru, Roxana Pricop, Radu Bostan).

Citește în continuare pe ZF.ro.

Autor