Are o meserie pe care puțini o aleg în România și recunoaște că are parte de „multe mizerii”. După 20 de ani, are însă un motiv să fie fericit

Publicat: 03/12/2015, 20:35

Sorin Marcel Colesniuc a început să fie pasionat de arheologie încă din facultate, atunci când a mers pe șantierele arheologice din Transilvania.

„Pasiunea pentru arheologie a apărut încă din primul an de facultate, când am ajuns pe șantierele arheologice din Ardeal, unde responsabil de șantier era profesorul universitar doctor Gheorghe Lazarovici, pe atunci director al Muzeului Național al Transilvaniei. Este un om extraordinar, din toate punctele de vedere, motiv pentru care, după două decenii și jumătate, continuu să merg pe șantierele arheologice unde domnia sa este coordonator. Ultima dată am participat în vara acestui an, la cercetările arheologice din Cheile Turzii. Cu toate acestea, pe vremea când eram student, mi-am propus ca cercetările arheologice să rămână doar o pasiune. Atunci nu-mi doream să-mi fac o meserie din arheologie, motiv pentru care m-am înscris la Secția de Istorie modernă și contemporană, mi-am susținut licența pe o temă legată de istoria contemporană, apoi am urmat studii aprofundate tot pe istorie contemporană”, povestește Sorin Marcel Colesniuc.

După ce a terminat facultatea, a lucrat o scurtă perioadă în presa locală, iar în 1998 a ajuns la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia.

„După terminarea facultății, am lucrat în mass-media, dar soarta m-a condus, în anul 1998, la Muzeul de Arheologie «Callatis» Mangalia. Și nu regret absolut deloc! Aici am realizat cercetări arheologice pe perioada clasică (greco-romană) și neolitic (Cultura Hamangia), dar am continuat să particip la cercetări și pe șantierele arheologice neolitice din Ardeal”, explică Sorin Marcel Colesniuc.

La Muzeul „Callatis”, s-a ocupat de multe proiecte culturale, printre care sesiuni științifice, colocvii, simpozioane, lecții deschise de istorie, expoziții temporare.

De asemenea, printre cele mai importante lucruri pe care le-a realizat se află promovarea muzeului și a patrimoniul arheologic din zona respectivă, inclusiv ultimele descoperiri arheologice și demonstrarea existenței unei noi civilizații neolitice în spațiul transilvănean – Cultura Zau, în teza sa de doctorat.

Sorin Marcel Colesniuc consideră însă că realizarea profesională cea mai importantă până în prezent o constituie readucerea în țară a singurului papirus descoperit pe aceste meleaguri.

„De departe, cea mai importantă realizare în plan profesional o reprezintă regăsirea și readucerea în țară, după 52 de ani, a singurului papirus antic descoperit pe teritoriul României. Acest papirus a fost descoperit în anul 1959, la Mangalia și, pentru că în România nu existau condiții pentru conservare, a fost trimis la Moscova. Timp de peste jumătate de secol, oamenii de știință din România nu au mai știut absolut nimic despre acest papirus. În anul 2009, când am devenit directorul Muzeului de Arheologie «Callatis» Mangalia, mi-am propus să regăsesc acest papirus și să-l readuc la Mangalia. Împreună cu domnul doctor Ion Pâslaru am reușit să-l readucem, în august 2011, iar Muzeul «Callatis» deține, în prezent, singurul papirus antic descoperit pe teritoriul țării noastre”, susține Sorin Marcel Colesniuc.

Totuși, el este nemulțumit de faptul că multe proiecte legate de muzeu nu au mai putut fi duse la îndeplinire după ce, în urmă cu doi ani, acesta a fost transformat într-o secție a Complexului Cultural Mangalia.

„În plan profesional, aveam mai multe proiecte legate de Muzeul de Arheologie «Callatis» Mangalia și patrimoniul arheologic callatian, dar muzeul a fost desființat, în aprilie 2013, și transformat într-o secție a Complexului Cultural din Mangalia. Astfel, proiectele mele de cercetare, punere în valoare și promovare a patrimoniului callatian au fost date uitării”, spune Colesniuc.

Sorin Marcel Colesniuc se consideră însă un om fericit.

„Într-adevăr, mă consider un om fericit, iar fericirea mea este alcătuită dintr-o multitudine de mulțumiri sufletești, atât în plan personal, cât și în plan profesional”, explică el.

Tot el prezintă și ceea ce îl face să fie fericit: „Am un copil exact așa cum mi-am dorit, de care sunt foarte mândru: o adolescentă de 15 ani, inteligentă și frumoasă și cu un suflet extraordinar. Sunt sănătos: în cei aproximativ 15 ani de când m-am înscris la medicul de familie, nu a fost nevoie să merg niciodată cu probleme de sănătate, ci doar pentru procurarea unor adeverințe de sănătate. Am o locuință, unde am adunat câteva mii de volume, unde mă pot odihni și unde pot să scriu, după programul de lucru de la serviciu, studii și articole științifice sau de popularizare a istoriei locale, precum și cărțile mele de istorie. Am o foarte bună relație cu fiica mea, cu mama mea, cu surorile mele etc. Am mulți prieteni care mă apreciază, dar care apreciază și realizările mele pe toate planurile. Am multe realizări în plan profesional, iar cărțile și studiile științifice publicate, titlul de doctor în istorie și funcția de director al Muzeul de Arheologie «Callatis» Mangalia m-au făcut și mă fac foarte fericit. Am un autoturism de teren care-mi dă libertatea să mă deplasez unde vreau și când vreau: în excursii prin țară și în străinătate, precum și pe șantierele arheologice din întreaga țară”.

El mai spune că este fericit în România și nu și-a dorit niciodată să plece din țară.

„Sunt fericit în țara mea și niciodată nu mi-am dorit să plec din România, să muncesc și să trăiesc în altă țară”, punctează el.

Ultima dată, a fost fericit în urmă cu câteva zile, atunci când fata sa i-a spus că a luat într-o singură zi patru note zece.

„Am fost fericit ultima dată zilele trecute, când fiica mea, Cosmina Elisabeta, care a intrat anul acesta la cea mai bună clasă, din cel mai bun liceu din oraș, mi-a spus că, într-o singură zi, a luat patru note de zece. Această veste m-a făcut, într-adevăr, foarte fericit”, povestește Sorin Marcel Colesniuc.

El crede că fericirea trebuie construită pas cu pas.

„Sunt de părere că fericirea trebuie să ți-o construiești tu, pas cu pas. Nu poți fi fericit făcând rău altora, deși unii merg pe acest principiu. Cu siguranță vine și momentul când tot răul pe care l-ai făcut se întoarce împotriva ta, înzecit. Încerc, în fiecare zi, să fac cât mai mult bine și asta mă face fericit. În schimb, datorită realizărilor mele, mai ales în plan profesional, am parte de tot felul de mizerii din partea unor persoane frustrate și complexate, care încearcă să minimalizeze succesul meu. Această nedreptate mă determină să muncesc mult mai mult și mult mai bine, să mă perfecționez tot mai mult în tot ceea ce fac. Știți cum se spune: dacă nu ai dușmani, nu exiști!”, spune Sorin Marcel Colesniuc.

Sorin Marcel Colesniuc este din Mangalia, are 47 de ani, este divorțat și are o fiică în vârstă de 15 ani. El este absolvent al Facultății de Istorie și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius, specializarea Istorie-Arheologie, dar și al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, având un masterat în Securitate și Diplomație. Este autorul a peste 70 de studii științifice publicate în reviste de specialitate, a peste 300 de articole de istorie în diverse reviste și ziare locale și naționale. Sorin Marcel Colesniuc are șapte cărți publice și alte trei în lucru. În prezent, ocupă funcția de șef al Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural Mangalia.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?