Prima pagină » Știri externe » De câți bani au avut nevoie teroriștii pentru a organiza atacurile de la Paris

De câți bani au avut nevoie teroriștii pentru a organiza atacurile de la Paris

De câți bani au avut nevoie teroriștii pentru a organiza atacurile de la Paris
De câți bani au avut nevoie teroriștii pentru a organiza atacurile de la Paris

„Costul ultimelor atentate, finanțarea atentatelor, este o sumă care nu a depășit 30.000 de euro”, a declarat Sapin într-o conferință de presă pe tema luptei împotriva finanțării terorismului.

Pentru a aduna 30.000 de euro, „nu e nevoie de cine știe ce deplasări” de bani, a subliniat ministrul, adăugând că operațiunea a fost finanțată printr-un „cumul de sume mici”, prin carduri preplătite.

Potrivit Tracfin – serviciul de informații financiare din subordinea Bercy -, aceste carduri, achiziționate în parte din Belgia, au permis finanțarea automobilelor și apartamentelor utilizate de către atacatori cu două zile înainte de atacuri.

„O informație rapidă despre aceste mișcări financiare de sume mici poate fi crucială” în reperarea amenințărilor teroriste, a apreciat Michel Sapin, insistând asupra rolului jucat de către agenți din cadrul Tracfin în ancheta cu privire la atacurile de la 13 noiembrie.

„În orele de după atentate, analiza unor mișcări de fonduri a permis identificarea unor elemente cunoscute, în Belgia, care au permis apoi serviciilor să le localizeze pe cele dislocate”, a declarat ministrul, referindu-se la „echipa teroristă de la Saint-Denis”.

„Acesta nu este singurul element” care a contribuit la reperarea teroriștilor, a continuat ministrul. „Caracteristica informațiilor financiare este că ele nu-și sunt suficiente lor însele. Este vorba despre un element care este absolut necesar să fie verificat și încrucișat cu altele”, a adăugat Sapin.

Trei atacatori – inclusiv presupusul organizator al atacurilor Abdelhamid Abaaoud – au fost uciși pe 18 noiembrie în asaltul poliției franceze asupra unui apartament din Saint-Denis, în care aceștia s-au baricadat.

Potrivit anchetatorilor, un carnagiu a fost evitat mulțumită acestui asalt, în care a fost ucis Abdelhamid Abaaoud, având în vedere că acesta ar fi pregătit o acțiune sinucigasă în cartierul de afaceri La Défense.

O serie de măsuri au fost anunțate, în urma atacurilor, în vederea consolidării luptei împotriva finanțării terorismului – inclusiv un acces direct al Tracfin la fișierul cu persoane căutate (FPR).

O reuniune interministerială consacrată luptei împotriva finanțării terorismului a fost convocată joi după-amiaza la Palatul Elysée.

Citește și