Suveranul Pontif a cerut în mod expres sancționarea tuturor cheltuielilor absurde sau ieșite de sub control, iar la sugestia responsabilului economic al Vaticanului, cardinalul George Pell, a decretat înființarea unui „grup de lucru pentru viitorul economic” care va reuni Secretariatul de stat, Banca Vaticanului și alte agenții. O altă solicitare imperativă a Papei a fost identificarea unor modalități prin care pot fi alocate mai multe resurse muncii nobile a Bisericii, mai ales pentru ajutorarea persoanelor sărace și vulnerabile.
Inițiativa Suveranului Pontif vine într-un moment tensionat în care cinci oameni sunt judecați la Vatican din cauza unor documente confidențiale care au fost făcute publice în două cărți lansate luna trecută – „Avariția”, de Emiliano Fittipaldi, și „Negustori în templu”, de Gianluigi Nuzzi – și în care sunt descrise corupția, gestionarea proastă a resurselor și risipa de bani de care se fac vinovați oficiali ai Bisericii. Inculpații și-au declinat însă vina. Papa Francisc ceruse mai multă deschidere și transparență din partea agențiilor economice și fiananciare ale Vaticanului, însă s-a lovit de rezistența birocrației din Roma.
La începutul acestei săptămâni, după întoarcerea sa din Africa, Papa Francisc le-a spus reporterilor că așa-numitul scandal „Vatileaks II” este un indicator al dezordinii pe care încearcă s-o repare. Procesul în care sunt implicați doi foști angajați ai Vaticanului și autorii celor două cărți publicate accentuează eforturile Bisericii „de a demasca corupția, lucrurile care nu sunt cinstite”, a spus Papa.
Oficialii de la Vatican vor apela la una dintre cele mai mari firme de contabilitate din lume, aflată în top patru, pentru a revizui acțiunile financiare ale Bisericii. Auditul va analiza investițiile, proprietățile imobiliare și bunurile culturale. Bunurile care nu vor putea fi vândute niciodată, neavând astfel valoare de piață, printre care se numără Bazilica Sfântul Petru din Roma, Capela Sixtină sau operele lui Michelangelo, vor fi incluse și ele în declarațiile financiare, deși Vaticanul încă se gândește dacă și cum vor fi ele evaluate.
Responsabilul economic George Pell a spus anul acesta că toate bunurile Vaticanului s-ar ridica la 3 miliarde de dolari. Pe lângă acestea, Banca Vaticanului deține depozite în valoare de 6 miliarde de dolari și bunuri aflate în administrarea și custodia clienților. Potrivit celor două cărți care au stârnit recentul scandal, Vaticanul ar avea însă bunuri care sunt puternic subevaluate. După calculele autorului Emiliano Fittipaldi, numai proprietățile imobiliare ar valora în jur de 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât valoarea lor contabilă.
În cele două volume se arată că însuși Papa Francisc a denunțat cheltuielile Bisericii ca fiind „ieșite de sub control” și a spus că donațiile nu se duc către nevoiași, ci către departamentele Vaticanului. Mulți dintre cardinali locuiesc în apartamente de circa 500 de metri pătrați, fiind înconjurați de servitori și de artă renascentistă. Autorul cărții „Avariția” susține că George Pell, alături de trei angajați ai Secretariatului pentru Economie pe care îl conduce, ar fi acumulat împreună cheltuieli de 501.000 euro în perioada iulie 2014 și ianuarie 2015, pe listă aflându-se zboruri din Roma spre Londra, Munchen și Malta.
Suveranul Pontif s-ar putea, însă, să nu prindă materializarea reformelor sale, potrivit biografului papal, Austen Ivereigh. Papa Francisc le-ar fi spus apropiaților săi că are de gând să rămână în scaun până în 2020, potrivit lui Ivereigh, ceea ce înseamnă că ar urma să demisioneze la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea. Vaticanul poate fi reformat, „însă va mai dura o generație, pentru că practicile și gândirea existente sunt foarte bine înrădăcinate”, spune Ivereigh.