Prima pagină » Știri externe » Israelul a testat în secret modalități de a învinge IMPRESIONANTUL sistem rus de apărare antiaeriană S-300

Israelul a testat în secret modalități de a învinge IMPRESIONANTUL sistem rus de apărare antiaeriană S-300

Israelul a testat în secret modalități de a învinge IMPRESIONANTUL sistem rus de apărare antiaeriană S-300
Israelul a testat în secret modalități de a învinge IMPRESIONANTUL sistem rus de apărare antiaeriană S-300

Sursele au afirmat că un sistem rus de apărare antiaeriană S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani, dar staționat în prezent pe insula greacă Creta, a fost activat în timpul unor exerciții comune efectuate de Forțele aeriene ale Greciei și Israelului, în aprilie-mai anul acesta.

„O parte din exerciții a implicat manevre ale avioanelor israeliene împotriva sistemelor antiaeriene elene”, a declarat o sursă. Alte două surse au precizat că printre sistemele activate s-a aflat și cel de tip S-300 din Creta.

Activarea a permis avioanelor de război israeliene să testeze modul cum funcționează sistemul S-300, strângând date despre radarul său puternic și despre cum poate fi ocolit.

Potrivit unei surse regionale din domeniul apărării, Grecia a activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puțin o dată în ultimul an. Deocamdată nu se știe dacă Israelul a împărtășit informațiile strânse cu aliații săi.

Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului. De asemenea, Israelul susține că Egiptul a achiziționat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijorați de anunțul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 în Siria, după ce Turcia a doborât un bombardier rus.

Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional și se teme să nu fie implicat în vreun incident cu forțele ruse din această țară. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, cel puțin de două ori în ultimele săptămâni, pentru a discuta modalități de a evita accidentele.

Rusia a inițiat pe 30 septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susține că atacă exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, deși opoziția siriană și NATO acuză Rusia că au bombardat poziții insurgente.

Statele Unite și alte țări occidentale oferă susținere forțelor armate ale opoziției siriene în tentativa de înlăturare a președintelui Siriei, Bashar al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.

Autor

Citește și