Acuzat de PLAGIAT, Oprea a fost SCOS de pe lista coordonatorilor de doctorat de la ANI

Acuzat de PLAGIAT, Oprea a fost SCOS de pe lista coordonatorilor de doctorat de la ANI
Publicat: 18/07/2016, 15:13

Oprea nu mai este coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

De altfel, numele său nu apare pe lista coordonatorilor de doctorat ai instituției, postată pe site-ul acesteia.

Academia Națională de Informații a emis, pe 7 septembrie, un comunicat, în care a anunțat că evaluează „stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat”.

„În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice. Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”, se spunea în comunicat.

Comunicatul a fost emis după suspiciunile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, susținută la Facultatea de Drept a Universității București, dar și lucrări coordonate de acesta la Academia „Mihai Viteazul”.

Pe 4 septembrie, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a dat un verdict tranșant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Astfel, el a contrazis, în nume personal, concluzia Consiliului Național de Etică din Ministerul Educației – singurul organism abilitat la nivel național pentru soluționarea acestor sesizări – în cazul tezei de doctorat „Procedura plângerii prealabile”, susținute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității București.

Consiliul Național de Etică a decis, pe 8 iulie, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.

„Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Național de Etică. Consiliul Național de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”, a declarat Marian Popescu pentru Gândul.

Potrivit acestuia, la Consiliul Național de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât și o sesizare făcută de o altă persoană, dar având același obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației, a dat rapid verdictul: „Nu se confirmă”.

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universității care a acordat titlul.

Hotnews a relatat că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, coordonată de profesorul universitar doctor Ion Neagu, conține pasaje copiate din alte cărți și nu are introducere și concluzii proprii. Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din „Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicațiunea la legislațiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum și o serie de citate din Nicolae Iorga și Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate și citate corect de către autor.

Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat în cazul unor lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, care este și secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, și despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoara și adjunctului șefului Poliției Române Dumitru Pârvu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani