Prima pagină » Știri externe » După Schengen, Olanda găsește un nou motiv să lovească România: ce PENALITĂȚI vor să impună țării noastre

După Schengen, Olanda găsește un nou motiv să lovească România: ce PENALITĂȚI vor să impună țării noastre

După Schengen, Olanda găsește un nou motiv să lovească România: ce PENALITĂȚI vor să impună țării noastre
Premierul olandez Mark Rutte vrea să impună penalități financiare statelor membre UE care se opun redistribuirii solicitanților de azil în Uniunea Europeană, potrivit ziarului olandez Trouw, citat de site-ul NlTimes.nl.

Rutte a declarat luni, într-o dezbatere în Parlament, că este „deranjat”, de o vreme, de „țări care nu contribuie la soluționarea problemei” și că intenționează să schimbe acest lucru.

Potrivit ziarului, premierul adoptă astfel o propunere a parlamentarilor Bas van ‘t Wout din cadrul Partidului Poporului pentru Libertate și Democrație (VVD, conservator liberal, la putere) și Marit Maij din cadrul Partidului Muncii (PvdA, social-democrat, la putere) cu privire la sancționarea statelor membre care se opun redistribuirii.

Coaliția de guvernare vrea ca statele membre UE care se opun acestei redistribuiri a azilanților să primească mai puține fonduri pentru infrastructură și dezvoltare.

Însă Rutte a recunoscut că amenințarea sa nu poate deveni realitate pe termen scurt, având în vedere că bugetul UE până în 2020 a fost, în mare măsură, deja stabilit.

Modificări importante în structura fondurilor alocate infrastructurii sunt posibile numai dacă sunt de acord toate statele membre, ceea ce este puțin probabil.

Dar premierul olandez a amenințat că va analiza orice posibile tăieri de fonduri.

În măsura în care Olanda urmează să dețină președinția Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor, aceste măsuri ar putea să fie impuse mai ușor, comentează site-ul.

Miniștrii europeni de Interne au adoptat cu o majoritate calificată redistribuirea în toate statele membre UE a unui număr total de 120.000 de solicitanți de azil provenind din Grecia și Italia.

Ungaria, Slovacia, Cehia și România au votat împotriva acestui plan de redistribuire a solicitanților de azil.

Budapesta și Bratislava au anunțat că refuză cote obligatorii de redistribuire.

Citește și